Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, küresel politika yapıcıların büyümeyi canlandırmak için teşvik tedbirlerine yönelik edımlar atacağı beklentilerinden destek buluyor. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, bu hareket sonucu, altı ayın en büyük rallisini daha da genişletti. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de yükseldi.

Johnson Matthey Plc, karında sıçrama olduğunu açıklamasının ardından yüzde 3'ün üzerinde ralli gerçekleştirdi. Tullow Oil Plc, Fildişi Sahili'nde petrol bulmasının ardından değer kazandı. Telefonica SA, İngiltere'de Vodafone Group Plc ile ortak girişimde bulunacağını açıklamasının atdından yüzde 0.7 yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek 08:28'de 240.95 puana çıktı ve dünkü yüzde 2.3'lük kazancını genişletti. Endeks erken saatlerde kısa bir süreliğine ekside kalmasının ardından toparlandı. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Londra'da Capital Spreads traderlarından Jonathan Sudaria, "Piyasalar, traderların kendilerini küresel merkez bankası teşvik dalgasına göre konumlandırmasından dolayı yükseliyor" dedi ve "Dikkatler şimdi İngiltere Merkez Bankası ve Fed'e çevriliyor" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King bugün, İngiltere ekonomisinin bir ay önce durdurulan teşviklerin yeniden başlatılmasına makul kılacak denli kırılgan olup olmadığını değerlendirecek.

Bloomberg News'un anketine katılan 42 ekonomistin 37'si, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi'nin bugünkü toplantıda, tahvil alım programını değiştirmeyerek 325 milyar sterlinde (503 milyar dolar) bırakırken, Morgan Stanley ve Deutsche Bank AG gibi kuruluşlar geçen hafta görüşlerini değiştirerek parasal genişleme tahmininde bulundular.