Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, Avrupa borç krizinin küresel büyümeyi tehdit etmesi ile birlikte, derinleşen ekonomik yavaşlamayla mücadeleye yönelik çabalarını artırarak, 2008 yılından bu yana ilk kez faiz indirimine gitti.

Çin Merkez Bankası, internet sitesine koyduğu açıklamada, bir yıl vadeli mevduat faizinin yarından geçerli olmak üzere, yüzde 3.50'den yüzde 3.25'e düşürüldüğünü duyurdu. Bir yıl vadeli borç verme faizi de yüzde 6.56'dan yüzde 6.31'e indirildi. Merkez bankası ayrıca, bankaların gösterge borç verme oranına yüzde 20 iskonto sağlayabileceğini belirtti. Bu oran daha önce yüzde 10 seviyesindeydi.

Bugünkü hareket, politika yapıcıların, borçlanma maliyetlerinin şirketlerin harcamalarını kısıtladığı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeyi olumsuz etkilediğinden endişe duyduğunu işaret ediyor. Devlet Konseyi, 23 Mart'ta yaptığı açıklamada, büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin artmakta olduğu uyarısında bulundu ve üç banka yetkilisi geçen ay Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, ülkenin en büyük bankalarının, kredi talebinin azalmasından dolayı, yedi yıldır ilk kez kredi hedeflerini tutturamayabileceğini kaydeti.

Beijing'de HSBC Holdings Plc ekonomistlerinden Sun Junwei, "Bu, hükümetin, büyümeye istikrar kazandırmada kilit öneme sahip politika teşviğini hızlandırdığını ve güçlendirdiğini gösteriyor" dedi ve "Büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler Çin ekonomisi için ciddi sorun oluşturmaya devam ediyor ve enflasyonu aşarak, politika yapıcılar için en önemli endişe kaynağı haline geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çin Merkez Bankası gösterge faizini en son, hükümetin küresel finans krizinin etkilerini ortadan kaldırmak için 4 trilyon yuanlık (o sıralar 586 milyar dolar) canlandırma paketini açıkladığı 2008 yılının sonlarında düşürmüştü. Faiz oranları, Temmuz 2011'deki artıştan bu yana hiç değiştirilmemişti.