Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in Başkanı Ben S. Bernanke, ekonominin Avrupa borç krizinden ve ABD'de mali sıkılaştırma görünümünden dolayı risk altında olduğunu söyledi. Ancak Başkan, genişlemeyi korumak için bankanın atabileceği adımlar konusuna girmekten kaçındı.

Bernanke, Kongre'de Ortak Ekonomik Komite'de yaptığı konuşmada, "Avrupa'daki durum ABD finans sistemi ve ekonomisi için önemli bir risk oluşturuyor ve yakından izlenmeli" dedi ve "Her zaman olduğu üzere, Fed, finansal baskıların arttığı durumda ABD finans sistemini ve ekonomisini korumak için, ihtiyaç duyulduğunda, harekete geçmeye hazır durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Bernanke ayrıca kanun yapıcıları, "Gelecek yılın başında mevcut yasaya konulacak olan maliye politikasında sert sıkılaştırma getiren adımlar, eğer uygulanmasına izin verilirse, toparlanmaya önemli riskler oluşturacak" şeklinde uyardı.

Bernanke, istihdamın geçen ay son bir yılın en yavaş artışını göstermesi ve Avrupa'da borç krizinin daha da yoğunlaşmasının ardından, 19-20 Haziran'da, politika belirleyici Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına başkanlık edecek. ABD'de istihdam Mayıs ayında, Fedîn teşvikleri sürdürmesine karşın, 69,000 ile son bir yılın en yavaş artışını gösterdi.

Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada, zayıf istihdam büyümesinin ve kötüleşmekte olan finans piyasası koşullarının, ekonominin "sorunlara karşı kırılgan durumunu sürdürdüğünü" gösterdiğini ve ilave parasal genişlemenin gerekebileceğini söyledi. Bu yıl politika belirlemede oy hakkı olan iki bölgesel Fed başkanı, San Fransico'dan John Williams ve Atlanta'dan Dennis Lockhart, ekonomi daha da kötüleşirse, Fed'in harekete geçmeye hazır olması gerektiğini söyledi.