Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, bankaları için AB'ye kurtarma başvurusu yapabileceği gerekçesiyle İspanya'nın kredi notunu 3 kademe birden düşürmesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın Euro Bölgesi'ndeki istikrarı sağlamak için harekete geçmeye hazır olduğunu ifade etti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, sorunlu bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için Avrupa ile görüşmeden önce bankacılık sisteminin bağımsız değerlendirme sonuçlarını bekleyeceğini açıkladı.

Pazartesi açıklanacak olan Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunun da İspanyol bankalarının en azından 40 milyar euroya ihtiyacı olduğuna işaret etmesi bekleniyor.

Berlin'de, borç krizi için acil çözüm çağrısında bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşen Merkel, Almanya'nın, diğer 16 Euro Bölgesi ile birlikte gereken her şeyi yapmaya ve harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Euro Bölgesi Geçici Kurtarma Fonu EFSF ve kalıcı ESM'nin, bölgenin krizde desteklenmesi için kurulduğunu hatırlatan Merkel, Almanya'nın da bu araçları ne zaman gerekirse kullanmaya hazır olduğunu vurguladı.

İspanya'nın, kötü emlak kredileriyle zor durumda olan bankalarını yeniden sermayelendirmek için dış yardım almaya karar vermesi hâlinde 440 milyar euro büyüklüğündeki EFSF'ye ya da 500 milyar euroluk ESM'ye başvurması bekleniyor.

Fırtınanın ortasında İspanya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Luis Maria Linde, bankacılık sektöründeki krizi yönetemediği gerekçesiyle eleştirilen merkez bankasının kredibilitesini geri getirmeye çalışıyor.

Fitch, AB'nin bir kurtarma hamlesini beklemeye gerek görmeden İspanya'nın kredi notunu A'dan BBB'ye indirdi, görünümü de negatif olarak belirledi. Reyting kuruluşu, Madrid'in Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötüleşmesine karşı çok kırılgan durumda olduğuna dikkat çekti.