Dış piyasalara "Bernanke" ayarı
-
Uluslararası piyasalar, Bernanke'nin dünkü açıklamalarından olumsuz etkileniyor
Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün yaptığı yorumlar, Çin'in 2008'den bu yana ilk kez faiz indirimine gitmesinin olumlu etkilerini giderdi. Bu piyasa koşullarında, Asya hisse senetleri değer kaybetti ve Nisan ayından bu yana ilk kez gösterebileceği haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Euro değer kaybederken, petrol son 13 yılın en uzun süreli düşüş dönemini yaşamaya hazırlanıyor. ABD Hazine tahvilleri ve yen, güvenli liman niteliklerinden dolayı yukarı yönde hareket etti.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:37'de yüzde 1 aşağıda seyrediyordu. Endeks bu düşüşle, haftalık kazancını yüzde 0.5'e daralttı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 geriledi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 geriledi ve euro yüzde 0.3 değer kaybetti. Petrol New York'ta yüzde 2.1 düştü ve altıncı haftayı da kayıpla geçirmeye hazırlanıyor. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 1.3 düştü.
Küresel hisse sentleri bu hafta, politika yapıcıların büyümeyi canlandırma yönünde harekete geçebilecekleri beklentisi ile ralli yaptı. Ancak Fed Başkanı Bernanke, dün Kongre'de yaptığı konuşmada, Fed'in, Avrupa borç krizi ve ABD bütçe kısıntılarının tehdidi altındaki ekonomiyi desteklemeye yönelik ilave tedbirlere karar vermek için koşulları değerlendirme ihtiyacında olduğunu söyledi. Çin'in borç verme ve mevduat faizlerinde 25 baz puanlık indirime gitmesi, bu ülkede açıklanacak olan enflasyon, yatırım ve üretim verilerinden bir gün önce oldu. Bugün Almanya'da açıklanacak olan ihracat verisinin Nisan ayında düşüş göstermesi bekleniyor.
Platypus Asset Management Ltd. şef yatırım yetkilisi Donald Williams, "Kilit konu Avrupa'daki ülke borç sorunu ve bazı daimi çözümlere ulaşmak" dedi ve "Çin'in faiz inidirimi beklenmiyordu, ancak insanlar satıyor. Çünkü Çin'in bu adımı, büyümenin sorunlu olduğu yolundaki düşüncelerini doğruluyor" değerlendirmesinde bulundu.