Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci büyük ekonomisi Çin'in politika faizini düşürerek, ülkenin harcamalarındaki olası artışın, Asya'daki ihracatları destekleyeceğine ilişkin iyimserliği yükseltmesiyle Asya paraları bu hafta değerlendi.

Hint rupesi, hükümetin büyümeyi canlandırmak için harekete geçeceğini açıklaması ve ilk çeyrekte GSYH'nin son 9 yılın en düşük seviyesinde büyümesinin ardından merkez bankasının 18 Haziran'da faiz indireceğ, spekülasyonu üzerine 9 haftadır devam eden kayıp dönemine ara verdi. Güney Kore Merkez Bankası bugün Avrupa'daki borç krizine dikkat çekerek faizleri yüzde 3.25'te sabit bıraktı.

Çin'in faiz indiriminin iyi bir sinyal olduğunu belirten Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim Moh Siong, Asya ekonomilerinin görünümünün, başta Avrupa olmak üzere küresel durumdan ötürü bulutlu olduğunu söyledi.

Malezya ringgiti ve rupe, bu hafta yüzde 0.9 ve yüzde 0.7 değerlenerek sırasıyla 3.1820 ve 55.2050'den işlem gördü ve Asya paralarındaki kazançlara öncülük etti. Filipin pezosu yüzde 0.4 primle 43.202'ye, Güney Kore wonu yüzde 0.3 güçlenerek 1,173.93'e çıtkı.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.3 kazançla 114.26 puana çıktı. Önceki 5 haftada düşüş kaydetmiş olan endeks, 2008'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti.