Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İran yerine Suriye ve Libya...

İran yerine Suudi Arabistan ve Libya...

Bakan Yıldız, İran'dan ham petrol alımını azaltan TÜPRAŞ'ın Libya ile 1 milyon tonluk anlaşma yaptığını, Suudi Arabistan ile de uzun dönemli kontrat görüşmelerine başladığını bildirdi

Giriş: 12 Haziran 2012, Salı 11:04
Güncelleme: 15 Haziran 2012, Cuma 08:33

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan ham petrol alımını yüzde 20 oranında azaltacağını açıklayan TÜPRAŞ'ın Libya ile 1 milyon tonluk bir bağlantı yaptığını, Suudi Arabistan ile de uzun dönemli kontrat görüşmelerine başladığını bildirdi.

Yıldız, ''İran'dan gelen petrol alımının azaltılmasına paralel olarak Türkiye'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlardan muaf tutulduğu konusunda ABD yönetiminden açıklama geldi. Siz bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine ham petrol ve doğalgaz pazarının genişletilmesi konusunda Türkiye'nin zaten bir takım çalışmaları bulunduğunu, bu çalışmaların da büyük ölçüde uluslararası arena ile örtüştüğünü söyledi.

ABD daha önce ön liste yayımladığında ''Türkiye'nin bu listede olmamasının olmayacağı anlamına gelmez'' dediğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:

''Nitekim bununla alakalı listede Türkiye'nin ismi var. Ama bundan daha önemlisi Türkiye'nin kendine has milli politikaları çerçevesinde bizim temel hedeflerimiz var. Bu temel hedeflerimiz büyük ölçüde uluslararası arena ile örtüşür, zaman zaman da örtüşmeyebilir. O da şu; doğalgaz aldığımız ülkelerin ki sayısı 5'tir. Bu sayıyı 6'ya, 7'ye, mümkünse 8'e çıkartmayı, ham petrol aldığımız ülkelerin sayısı 11'dir, bunu da 12'ye, 13'e, mümkünse 14'e çıkartmayı hedeflediğimizi söylemiştim. Dolayısıyla bu hedeflerimiz uluslararası arenadaki bir kısım politikalarla örtüşebilir. Zaman zaman da örtüşmeyebilir. Ama en önemlisi bizim ülkemizin çıkarlarıyla alakalı hususlardır. Biz Libya'yı alternatif bir ülke olarak 12'inci sıraya almıştık ve TÜPRAŞ Libya ile 1 milyon ton civarında bir bağlantı yaptı. Aynı zamanda Suudi Arabistan'dan spot alımlar başladı. Uzun dönemli kontrat görüşmeleri de başladı.''

ABD'nin aldığı kararların hukuken bir bağlayıcılığı olmadığını, fakat ABD'nin stratejik ortak olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin önceliğinin ihtiyacın zamanında ve olabildiğince ucuz kaynaklardan karşılanmasına dönük olacağını vurguladı.

-İran Türkiye için sıradan bir ülke değil

''ABD'nin muafiyet listesinde yer alması Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri etkiler mi?'' şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız, komşu İran'ın Türkiye için sıradan bir ülke olmadığını, İran için de Türkiye'nin sıradan bir ülke olmadığını ifade eden Yıldız, ''İran'la ilişkilerimiz son derece köklü ve bundan sonraki ticaret hacmini artırmaya dönüktür. O yüzden İran'la herhangi bir sıkıntı yaşamamız şu anda söz konusu değildir'' dedi.

Ham petrol fiyatlarının düşmesinin ardından doğalgaz fiyatlarının inip inmeyeceğinin sorulması üzerine de Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının istedikleri düzeye inmediğini ve hala yüksek olduğunu söyledi. Yıldız, ''O açıdan kendi içerisinde maliyetlerimize bakıyoruz ve her ay sonu kamuoyu ile paylaşıyoruz'' diye konuştu.

-ABD ekonomik yaptırım uyguluyor

ABD, İran'dan petrol alan ülkelere büyük ekonomik yaptırımlar uyguluyor. ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülkeyi ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan'ın İran'dan satın aldıkları ham petrol miktarını önemli oranda düşürdüklerine dikkat çekti.

Clinton, bunun sonucunda, 2012 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımların, bu 7 ülkedeki finansal kuruluşlara, süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimin Kongre'ye sunulacağını belirtti.

ABD, mart ayında da Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere'yi İran'dan petrol alımlarında önemli ölçüde kesintiye gittikleri için yaptırımlardan muaf tutma kararı almıştı.

Söz konusu yaptırımları İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek ve Tahran yönetiminin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için uyguladıklarına işaret eden Clinton, İran'ın petrol satışını azaltarak İranlı yetkililere ''uluslararası topluluğun endişelerini gidermek için somut adımlar atana kadar giderek artan bir tecrit ve baskıya maruz kalacakları'' mesajını verdiklerini söyledi.