Kim 100 milyar euro istemez?
-
Piyasalarda 100 milyar Euro'luk yardım talebinde bulunan İspanya'nın ateşi çabuk söndü, ülke CDS'leri 600 baz puanın üzerinde seyrederken 10 yıl vadeli tahvil faizi ise %7'nin kıyısından döndü
Piyasaların İspanya serabı çabuk bitti. İspanya CDS’leri 600 baz puanın üzerinde seyrederken 10 yıl vadeli tahvil faizi ise sürdürülemez ve kurtarılmanın kaçınılmaz olduğu seviye olarak kabul edilen %7’nin kıyısından döndü. Yatırımcılar, İspanya hükümetinin 15 milyar Euro harcayıp, 7 küçük-orta ölçekli bankayı birleştirerek oluşturdukları Bankia çözümünden ziyade daha kalıcı çözüm arayışındalar.
100 milyar Euro’nun bankalara destek olması adına yeterliliği tartışılırken, mevcut borcu 559 milyar Euro olan İspanya hükümetine ise ne olacağı ayrı bir soru. AB yardımı, teoride İspanya’da kişi başına 2100 Euro anlamına geliyor. Ancak İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, yardımın sadece bankacılık sistemi için kullanılacağı konusunda kararlı görünüyor. Üstelik ülke ekonomisi için herhangi bir ek kemer sıkma programı uygulamalarının olmadığını da sözlerine ekleyerek…
İspanya için 3 rakamının gizemi
3 basamaklı kurtarma rakamını inandırıcı ve yeterli bulmayan piyasa oyuncuları, yapısal sorunların çözümü için daha gerçekçi programlara ihtiyaç duyuyorlar. İspanya’ya bir de 3 basamaklı kötü haber kredi derecelendirme kuruluşlarından geldi: Moody’s İspanya’nın kredi notunu 3 basamak düşürdü. Üstelik kuruluş 3 ay içerisinde kredi notunun yeniden indirilebileceğini vurguladı.
Daha önceden kurtarılmaya ihtiyaç duymadıklarını dile getiren politika yapıcıları da, İspanya’da krize müdahalede 3 yıl geç kaldıklarını kabul ettiler. İspanya Başbakanı Rajoy, ‘ Avrupa’daki birçok ülke bankalarındaki yeniden yapılanmayı ve sermaye artışını 2009 yılında gerçekleştirdi. İspanya ise ne yazık ki bu konuda 3 yıl geriden gitti.’ diyerek pişmanlığını dile getirdi. İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da, Başbakan Rajoy gibi İspanyol bankalarının kredi yardımını almakta geç kaldıklarını belirterek, sağlam bir yapı için şeffaflık çalışmalarının 3 yıl önce yapılması gerektiğini vurguladı.
Kurtarmanın ilk şartı sonuna kadar inkâr
Bir tarafta bütçe açığı sıkıntıları ve yavaşlamadan doğan endişeleri birleştiren bir İspanya, öteki tarafta ise 1,9 trilyon Euro’luk kamu borcuna sahip İtalya... Hikâye aslında hep aynı. Son olarak İtalya Başbakanı Mario Monti de ülkesinin Euro Bölgesi’nden mali yardım almak zorunda kalabileceği yönündeki iddiaları reddetti. Hatırlayacağımız üzere, kurtarma talebinde bulunan PIGS ülkeleri de ilk başta kurtarılmaya ihtiyaçları olmadığını dile getirmişlerdi. Nitekim İtalya örneği de bu açıdan yatırımcıları korkutuyor.
Ülkenin yüksek kamu borç stoku bankaları da risk altına sokarken, İtalyan bankalarının elindeki hazine tahvillerinin Nisan ayında 295 milyar Euro’ya kadar yükseldiğini görüyoruz. Bu rakamlar İtalyan bankalarını ister istemez spekülatif işlemlere karşı daha kırılgan hale getiriyor.
Periferik PIGS ülkeleri sorunsa, çözüm Avrupa Birliği midir?
Hafta sonu Euro geleceğine oy verecek. Yunanistan’da bu hafta sonu yapılacak seçimlerin tedirginliği ve İspanyol bankalarının sorunlarının 100 milyar Euro ile çözülüp çözülemeyeceği konusu önümüzdeki hafta da gündemi meşgul edeceğe benziyor. Yapılacak yardımın şartları, hangi fon üzerinden kullanılacağı ve süresine dair sorulara cevap aranmaya çalışılacak.
Kurtarma paketi konusunda dümeni İspanya hükümeti mi yönetecek yoksa piyasa oyuncuları mı, hep beraber göreceğiz…
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma
aiyigundogdu@bloomberght.com