Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın, dünyanın en büyük ekonomisinde büyümeyi desteklemek için daha fazla teşvik açıklayacağı spekülasyonu üzerine Asya paraları son 2 haftanın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

ABD'de perakende satışların Mayıs'ta 2. ayında da düşmesi ve tüketici fiyatlarının son 3 yılın en düşük hızına gerilemesinin ardından Fed Açık Piyasa Komitesi bugün 2 günlük para politikasına başlıyor. Güney Kore wonu, Çin yuanı, Tayvan doları ve Malezya ringgiti, G-20 liderlerinin Meksika'daki zirvesinde Avrupa'daki borç krizi ve küresel yavaşlamaya ilişkin sorunları görüşmeyi tamamlamasının öncesinde yatay seyretti.

Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın Singapur'daki ekonmistlerinden Vishnu Varathan, Fed'in teşvik ihtimaline ilişkin en ufak sinyalin çok aranan bir rahatlama olacağını söyledi.

Singapur doları, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.2684 seviyesine, Tayland bahtı da yüzde 0.1 artışla 31.45 düzeyine çıktı. Yen hariç Asya'da en çok işlem gören Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek 114.73 puana çıktı. Endeks dün 114.89 puandan 7 Haziran'dan bu yana en yükseğini kaydetmişti.

Tayland'daki ihracatçıların denizaşırı kazançlarına ilişkin spekülasyon, bahtı 1 ayın en yükseğine taşıdı. Ülkede bu hafta açıklanacak olan ihracat rakamlarının Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 0.65 artışa işaret edebileceği bekleniyor.