Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Haziran ayında, ekonomistlerin tahmininden daha sert bir düşüş gösterdi. Bu durum, Euro Bölgesi borç krizinin ekonomik görünüm üzerindeki olumsuz etkisini işaret ediyor.

Almanya'nın Manheim kenti merkezli ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, önümüzdeki altı aydaki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, Mayıs ayındaki seviyesi olan 10.8'den Haziran ayında eksi 16.9 seviyesine düştüğünü açıkladı. Bloomberg News'un anketine katılan 38 eonomistin tahminlerinin emdyanına göre, bu verinin 2.3 seviyesine düşmesi bekleniyordu.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.5 büyüyen Almanya ekonomisi, Avrupa çapında kemer sıkma tedbirlerinin mallar için talebi ve ekonomiye güveni düşürmesi ile birlikte, ivme kaybediyor. Avrupa'nın en güçlü ekonomisinde, Nisan ayında, ihracat, fabrika siparişleri ve sanayi üretimi düşerken, Mayıs ayında ise iş dünyası güven endeksi geriledi. Alman hisse senetlerinin gösterge endeksi DAX son üç ayda yüzde 12 düştü.

Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisi ekonomistlerinden Ulrike Rondorf, "Euro Bölgesi'nden gelen talep düşüyor ve finans piyasası analistleri, finans piyasalarındaki güvensizliğin Alman ekonomisinde iz bırakacağı korkusunu taşıyor" dedi ve "Aynı zamanda, euronun zayıflaması ve gelişmekte olan ülkelerdeki genişlemeci para politikalarından destek bulan dünya ekonomisinin iyi durumda olmasından dolayı, ihracat Alman ekonomisine destek vermeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında Şubat ayından bu yana yüzde 6 değer kaybederek bugün 1.2614 dolar seviyesine indi.

Avrupa Komisyonu, 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0.3 daralacağını tahmin ederken, Alman merkez bankası Bundesbank, ülke ekonomisi için bu yılın büyüme tahminini yüzde 0.6'dan yüzde 1'e yükseltti.