Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın durumunu değerlendiren Chicago Üniversitesi Booth İşletme Fakültesi finans profesörü John H. Cochrane, yapısal reformları uygulayıp, büyümeye döner ve borçlarını ödeyip, euroda kalmasının ülke için daha iyi olacağını; ancak temerrütün de Avrupa için euronun dağılmasından daha az "travmatik" olacağını söyledi.

Cochrane, temerrüt birçok Yunan bankasını iflasa sürükleyerek çok ciddi bir soruna yol açsa da, Avrupa için, eurodan bir ülkenin çıkmasından daha az hasarlı olacağını belirtti.

Küçük bir ülkenin temerrüte düşmesinin o kadar büyük bir trajedi olmadığını söyleyen Cochrane, bunun, euronun ne olursa olsun sağlam bir yapı olduğunu göstereceğini savunarak, "Bu da tam tersi bir durumdan daha sakinleştirici bir etkiye sahip" dedi.

Yunanistan'da kemer sıkma yanlısı Yeni Demokrasi ve Pasok partilerinin, mecliste yeterli çoüunluğu sağlaması, ülkenin kemer sıkma önlemlerini reddedeceğine dair kaygıları gevşetti.

Yunanistan'ın hangi yolu seçerse seçsin borç yükünü telafi edecek zamanının daraldığını söyleyen Cochrane, insanların Yunan, İtalyan ve İspanyol bankalarından paralarını hızla çektiğini hatırlattı ve "Bu olayları çok hızlı geliştirecek bir durum" dedi.