Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

17 Haziran'daki seçimlerin ardından kurtarma kredilerinin şartı olan kemer sıkma programlarının şartlarını bir miktar gevşetmenin  yollarını arayacak bir koalisyon kurmaya çalışan Yunan liderler, görüşmelere 3. gününde de devam edecek. Sosyalist Pasok'un lideri Evangelos Venizelos, yeni hükümetin bugün hazır olması gerektiğini söyledi.

Pazar günkü seçimlerde 1. sırada çıkan Yeni Demokrasi partisinin lideri Antonis Samaras, euroda kalmak için 3 ortaklı bir koalisyon hükümeti oluşturmaya çalışıyor. Samaras'ın Sosyalist Pasok'un lideri Venizelos ve Demokratik Sol parti ile koalisyon kuracağı tahmin ediliyor. Bu koalisyon, 300 kişilik Yunan parlamentosunda toplamda 179 koltuğa sahip olacak.

Koalisyonun nasıl oluştuğunun değil, kredi paketinin şartlarını en iyi revize edebilecek bir takımın oluşturulmasının önemli olduğunu savunan Venizelos, resesyon ve işsizlikle mücadele için ellerinden geleni yapmaları ve büyümeyi geri getirmelerinin gerektiğini söyledi. Venizelos, hükümetin görevinin bu olduğunu ve bunun ülkeyi ileri götüreceğini belirtti.

Euro Bölgesi'nde kalıp kalmama referandumuna dönüşen seçimlerin ardından Avrupalı yetkililer, kurtarma paketinin şartlarının gevşetilebileceği sinyallerini vermeye başladı. Yunanistan'ın eski maliye bakanı da olan Venizelos, ortak politika programı için bir araya gelen 3 partinin temsilciliğini üstlenerek konuştu.

Üç partinin lideri, Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde tutacak ve ülkeyi 5. yılına giren resesyona sürükleyen kemer sıkma şartlarını değiştirmenin yollarını arayacak bir hükümet kurmaya çalışıyor.

Atina hükümetinin emekli maaşı ve asgari ücretlerdeki bazı kesintilerin geri alınması ve bütçe açığı kesintilerinin daha uzun zamana yayılması konularında çıkar yol araması bekleniyor.