Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Fed'in bugünkü toplantısında ekonomiyi canlandırmaya yönelik adım atabileceği beklentisi ile birlikte, Japonya'da ithalatın geçen ay hızlı bir artış göstermesinden de destek buldu. Asya hisse senetleri son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Kore para birimi won yükselişini altıncı güne taşıdı. Euro ve petrol değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:33'te yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi. Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1,153.45 seviyesine çıktı ve Ocak ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. Euro yen karşısında yüzde 0.2 düşerek 99.95 yen seviyesine inerken, Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında yüzde 0.4 düşerek 79.52 seviyesine indi. Petrol yüzde 0.1 kayıpla varil başına 83.91 dolara düştü.

Japonya'nın enerji ithalat ihtiyacı Mayıs ayında, geçen yılki deprem felaketi ve Fukushima santralindeki nükleer erime dolayısıyla nükleer enerji santrallerini kapatmasının ardından arttı. Fed ile işlem yapma yetkisine sahip 21 piyasa yapıcısının 12'sinin beklentisine göre, ABD merkez bankası, bugün sona erecek olan iki günlük toplantısının ardından ilave teşvik tedbirlerini açıklanması bekleniyor. Euro, İspanya'nın yarınki borçlanma ihalesi öncesi değer kaybetti. Zira bu ihale, İspanya'nın fon bulma kapasitesi konusunda şüpheleri artırabilir.

Royal Bank of Scotland Plc. Döviz stratejisi küresel müdürü Robert Sinche, "Bu, Japonya'da büyük ve uzun dönemli değişimlerden biri" dedi ve "Zira bu, yaşlanan nüfus ve üretimin dış kaynaklardan sağlanmasından kaynaklanıyor. Ancak bu durum, nükleer kazadan sonra gerçekten de hızlandı ve ülke fosil yakıt ithal etmek ihtiyacında" değerlendirmesinde bulundu.

15 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışını yapmaya hazırlanan MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde düşen bir hisse karşılığı ikiyi aşkın hisse değer kazandı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 artarken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 ve daha geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 1.3'lük çıkışlar gerçekleştirdi. Topix'teki 33 sanayi grubunun tümü yukarı yönde hareket etti.