Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

100 milyar euroluk kurtarma görüşmelerini yapan İspanyol bankalarının, merkez bankasının kredileri için 12 milyar euro daha ekstra teminat masrafı olabilir.

JP Morgan Chase&Co.'ya göre, 3 büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun ardından DBRS Inc.'in de İspanya'nın kredi notunu düşürmesi hâlinde, İspanyol bankalarının teminat gösterdiği 245 milyar euroluk ülke ve hükümet teminatlı tahvilleri için ekstra varlık gerekecek. Bank of America Merrill Lynch EMU Finansal Şirket Endeksi'nde bu ay en kötü performansı Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA gösterdi.

JP Morgan, Moody's, Standard&Poor's ve Fitch Ratings'in ardından DBRS'nin de ülkenin A olan notunu indirmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası, İspanyol tahvillerinde daha fazla iskonto talep edeceğini öngörüyor. Madrid Hükümeti, resesyonun derinleşmesiyle kötü kredilerin artacağına ilişkin endişelerden ötürü kredi piyasalarına girişleri kapanan İspanyol bankalarını kurtarmanın yollarını arıyor.

İnsanların 100 milyar euroluk kurtarmanın yeterli olup olmayacağını merak ettiğini ve ekstra 12 milyar euroluk masrafın daha işleri kolaylaştırmadığını söyleyen Rabobank International'ın Londra'daki kredi analistlerinden Olyy Burrows, "Bu durum zaten sıkıntıda olan İspanyol bankaları için daha da fazla baskıya işaret ediyor" dedi.