Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanyol ve İtalyan tahvilleri, Avrupalı liderlerin bölgenin düşük kredi notlu ülkelerinin borçlanma maliyetlerini düşürmek için yollar aradığı spekülasyonuna bağlı olarak, yükselişlerini ikinci güne taşıdı.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Holllande'nin, Avrupalı liderlerin mali konsolidasyona yönelik adım atan ülkelerin tahvillerinin alımları için Avrupa İstikrar Mekanizması'nı (ESM) kullanmayı değerlendirdiklerini kaydetmesinin ardından değer kaybetti ve bu hareket sonucu Alman tahvillerinin faizi altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Yunan tahvilleri ise, siyasi parti liderlerinin koalisyon kurma görüşmelerinin üçüncü güne sarkması ile birlikte değer yitirdi.

ING Groep NV'nin Amsterdam ofisinden gelişmiş ülkeler borçlanma piyasaları müdürü Padhraic Garvey, "ESM'nin İspanyol ve İtalyan tahvillerinin alımında kullanılması yolunda bazı konuşmalar var ve bu konu Avrupa seviyesinde görüşülecek gibi görülüyor" dedi ve "Bu durum, İtalya ve İspanya tahvillerine kısa vadeli bir destek sağlıyor. Ancak bu şu an için yalnızca bir konuşma. Kesin birşey yok. Daha uzun vadeli çok daha somut şeylerin olması gerek" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 13 baz puan ya da 0.13 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 12:10'da yüzde 6.91'e indi. Bu kağıdın faizi 18 Haziran'da yüzde 7.29'a çıkarak euro döneminin en yüksek seviyesini görmüştü. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvilin fiyatı 0.845 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 8.45 euro yükselerek 92.675'e çıktı.