Advertisement
HABERLER ABONE OL

Başbakan Samaras, ilk olarak güven oyları ile hükümeti destekleyecek koalisyon ortakları PASOK ve Demokratik Sol (DİMAR) liderleriyle toplantı yaptı.

Alınan bilgiye göre, PASOK Başkanı Evangelos Venizelos ve DİMAR Başkanı Fotis Kouvelis ile görüşmede, yarın yapılacak Eurogroup toplantısı ele alındı.

Toplantıya, Eurogroup'ta Yunanistan'ı temsil edecek geçici hükümetin Maliye Bakanı George Zanias ile Yunanistan Ulusal Bankası (NBG) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Vassilis Rapanos katıldı.

Rapanos'un, yeni hükümette Maliye Bakanı olacağı, Zanias'ın ise Samaras hükümetinin ekonomi takımında yer alacağı öne sürülüyor.

Öte yandan, gelecek hafta yapılacak AB Zirvesi'nde, Samaras'a, Kouvelis ve Venizelos'un da eşlik edeceği belirtiliyor.

-Samaras kimdir?-

Güneybatı Yunanistan Messinia'dan gelen bir ailenin çocuğu olarak 23 Mayıs 1951'de Atina'da doğan Samaras, 1969'da Atina Koleji'nden mezun olduktan sonra ABD'deki Amherst Koleji'nde ekonomi okudu.

Harvard Üniversitesi'nde İşletme Yönetimi (MBA) üzerine yüksek lisans yapan Samaras, 1974'te doktora tezini ''Çokuluslu şirketler ve hükümetlerin ilişkileri'' üzerine tamamladı.

1977'de 26 yaşındayken ilk kez Yeni Demokrasi Partisi sıralarından Messinia bölgesinden milletvekili seçildi. Temmuz 1989'de kısa süreli Cannetakis hükümetinde Maliye Bakanı olarak yer aldı, bunu Miçotakis hükümetinde Dışişleri Bakanlığı görevi izledi.

13 Nisan 1992'de, görevinden dönemin Başbakanı Konstantin Miçotakis ile Makedonya'nın ismi konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle istifa etti. 30 Haziran 1993'te Siyasi Bahar partisini kurdu. 10 Ekim 1993 seçimlerinde yer alarak yüzde 4.88 oyla 10 milletvekili çıkardı. Parti 22 Eylül 1996'daki genel seçimlerde yüzde 3 barajının altında kaldı. Mart 2004 seçimlerinde Yeni Demokrasi Partisi lideri Kostas Karamanlis'e desteğini açıkladı. Aynı yıl 13 Mayıs'ta partisinin faaliyetlerini dondurarak, Yeni Demokrasi Partisi'ne yeniden katıldı ve partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçildi.

Eylül 2007'deki seçimlerde, Yeni Demokrasi Partisi adayı olarak Messinia bölgesinden seçilerek yeniden Yunan parlamentosuna dönen Samaras, Ocak 2008'de, Karamanlis hükümetinin Kültür Bakanı oldu.

29 Kasım 2009'da ND'nin PASOK karşısında aldığı yenilgi ile Karamanlis parti başkanlığından çekilince Samaras, Dora Bakoyanni'ye karşı yarışarak partinin 7. başkanı seçildi.

1990 yılında kıyı şehri Pilos'ta Georgia Kritikou ile evlenen Samaras'ın bir kızı ve bir oğlu bulunuyor. Samaras İngilizce, Fransızca ve İtalyanca biliyor.