Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Kurtarma Fonları EFSF ve ESM'nin, ülke tahvili satın almasının bölgedeki borç krizini hafifleteceğini söyleyen Euro Bölgesi liderlerinin çağrılarını reddeden Almanya Başbakanı Angela Merkel, fonun, doğrudan sorunlu ülke tahvili almasına karşı çıktı.

Merkel, böyle bir hamlenin yasal olarak "mümkün" olsa da, "değerlendirilmeyeceğini" söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa İstikrar Mekanizması ESM'nin, artan faizlere karşı borçlu ülkelerin tahvillerinin satın alması fikrini savunan liderlere öncülük ediyor. Meksika'daki G-20 zirvesinden ülkesine yeni dönen Merkel ise böyle bir şey duymadığını kaydetti.

Böyle bir planlamadan haberdar olmadığını, ancak ülke tahvillerinin ikincil piyasalarda satın alınması olasılığının bulunduğunu belirten Merkel, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yaptığı görüşmesinin ardından, yine de bunun "yasal çerçevedeki teorik bir maddeden ibaret" olduğunu öne sürdü.

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün toplanmaya hazırlanırken ve İtalya başbakanı Mario Monti'nin ev sahipliği yapacağı Roma'daki 4 günlük zirvenin öncesinde Merkel'in karşı çıkışı, yeniden tartışmaları gündeme getirecek gibi görünüyor.

Hollande, Almanya'yı, Avrupa Birliği kalıcı kurtarma fonu ESM'nin, ekonomilerini canlandırmaya çalışan İtalya gibi ülkelerin tahvilini satın almasına ikna etmeye çalışıyor.

G-20 zirvesinde bu hamlelerin, kamusal para kaynaklarında ilerleme sağlayan İtalya gibi "dürüst ülkelerin", daha uygun seviyelerden borçlanmalarına yardım etmek için olduğunu savunan Hollande, "ESM'nin kullanılabileceği şekilleri ve ihtiyaçlara bakıyoruz" dedi.

Fransız lider, Roma'daki zirvede Almanya, İspanya ve İtalya ile tahvil alım önerilerini görüşmeyi umduğunu belirtti.