Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi'nin Haziran başındaki toplantısında daha fazla teşvik açıklamaktan yalnızca 1 adım uzakta kalmasıyla, bankanın, Temmuz'da yeni likidite destekleri açıklaması beklentileri yükseldi.

İngiltere Merkez Bankası'nın yalnızca 1 oy ile teşvikten kaçınması, yetkililerin İngiltere'nin durağan ekonomisi ve ülkenin en büyük ihracat pazarı olan Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin etkilerine ilişkin artan endişesinin de arttığına işaret ediyor.

Ülkenin enflasyonundaki son yavaşlama, merkez bankasının, daha fazla teşviğin önünde engel olabilecek enflasyonist riskleri de azaltıyor.

Bankanın son toplantısının tutanaklarına göre İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King ve 2 üye, 50 milyar sterlinlik (78.6 milyar dolar) likidite desteği sağlamasını isterken, bankanın bir başka üyesi de 25 milyar sterlinlik desteği savundu. İngiltere Merkez Bankası'nın diğer 5 üyesi ise daha fazla teşviğe karşı çıktı.

Toplantı tutanakları, para politikası komitesinin çoğunluğunun, bir noktada daha fazla teşviğin olası olduğunu gösterdi.

HIS Global Insight'ın baş Avrupa ekonomisti Howard Archer, İngiltere Merkez Bankası'nın Temmuz'da daha fazla parasal genişleme açıklamasının beklendiğini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası, Mart 2009'dan bu yana 325 milyar sterlinlik (509 milyar dolar) parasal genişleme uyguladı.