Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de imalat, Haziran'da 8. kez üst üste düşüş kaydederek, hükümetin teşvik önlemlerinin etkisinin daha tam hissedilmediğinin sinyalini verdi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in öncü satın alma yöneticileri PMI Endeksi 48.1 puan olarak gerçekleşti. Endeks, sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 5.4 büyüdüğü Kasım 2008'de, 40.9 puan ile en kötü kriz seviyesine işaret etmişti. Çin'de imalat geçtiğimiz ay yüzde 9.6 büyüme kaydetti.

Bugünkü verileri, 17 Haziran'da Çin'in iç talebi desteklemeyi hedef alan önlemler uyguladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Hu Jintao da dahil olmak üzere yetkililerin, büyümenin geri sıçrayacağı beklentileriyle ters düştü. Asya Borsaları düştü; yuan ise dolar karşısında 2. gününde de geriledi.

Pekin'in yeterli miktarda para politikasını gevşetmediğini belirten HSBC'nin baş Çin ekonomisti Qu Hongbin, büyümede istikrarı sağlamak için büyük ihtimalle daha fazla adım atılmasının gerektiğini söyledi.

Öncü PMI endeksinin, imalat verileriyle 2 Temmuz'da doğrulanması hâlinde, endeks Kasım 2011'den bu yana en düşük seviyesine işaret edecek.

Yuan, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 6.3641 seviyesine geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5; Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 düştü.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun geçtiğimiz ay büyümeyi destekleme çağrısında bulunmasının ardından Pekin Hükümeti, daha agresif büyüme politikasının sinyalini verdi.