Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Fed'in ABD ekonomisi için büyüme tahminini düşürmesi ve Çin'de imalat sanayinin sekizinci ay üst üste düşüş gösterebileceğini işaret eden veri sonrası son beş haftanın en yüksek sevieysinden düştü. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse sentleri de düştü.

Madencilik şirketlerini içeren endeks, emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile yüzde 2.8 geriledi ve Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki 19 sanayi grubunun içinde en hızlı düşüşü gösteren grup oldu. Invensys Plc, üçüncü taraflarla artık görüşmelerde bulunmadığını açıklamasının ardından yüzde 17 değer kaybetti ve son beş ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek Londra saati ile 08:58'de 247.92 puana indi. Endeks 11 Mayıs'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeden gevşedi. Gösterge endeks, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişeleri ile, 16 Mart'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 9 düştü. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.6 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 geriledi.

Zürih'te Swiss & Global Asset Management Ltd. yatırım yönetimi müdürü Stefan Angele, "Piyasa katılımcılarının modu halen Avrupa'da gelecekteki gelişmelere ilişkin büyük belirsizlik ve Çin'deki yavaşlama ile karakterize ediliyor" dedi ve "Fed'in yeni bir varlık alım programı açıklayacağı şeklinde bir umut vardı. Twist Operasyonu'nun süresinin uzatılması büyük ölçüde sembolikti ve ekonomik büyüme ya da piyasalar üzerinde etkisi olmadı" değerlendirmesinde.

Stoxx 600 Endeksi dün, yatırımcıların Fed'in ekonomiyi desteklemek için Twist Operasyonu'nu uzatacağı spekülasyonları ile bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.