Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin Haziran ayında, sekizinci ay üst üste yavaşlayabileceğini işaret eden veri ve Fed'in ABD ekonomisi için büyüme tahminini düşürmesi sonrası iki haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü kaydetti.

Dünyanın iki en büyük kişisel bilgisayar üreticisi Lenovo Group Ltd., China Times'ta çıkan habere göre, şirketin bu yıl için ihracat büyüme tahminini düşürmesinin ardından, Hong Kong'daki işlemlerde, son iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve teknoloji hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Enerji hisseleri, petrol fiyatlarının son sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından China Oilfield Services Ltd.'ye gelen satışların da desteği ile, son üç haftanın en hızlı düşüşünü yaşadı. Çinli kimyasal madde üreticisi Dongyue Group, karının düşmesini beklediğini açıklamasının ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 132lük keskin bir düşüş gösterdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 düşerek, Hong Kong saati ile 15:00'te 939.55 puana indi ve 4 Haziran'dan bu yana en keskin düşüşünü gösterdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin Çin'de sektörün Haziran ayında daralabileceğini işaret etmesinin ardından  yüzde 1.5 düşerek, Asya'da en hızlı düşen endeks oldu. Fed yetkilileri, dünkü toplantıda, ABD ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini yüzde 1.9 ila yüzde 2.4 aralığına düşürdü ve Twist Operasyonu programını uzattı.

Bangkok'da Kasikorn Asset Management Co. hisse senedi yatırım müdürü Petcharat Powattanasatien, "Çin ekonomisi çok zayıf durumda ve bu durum, açık bir şekilde, hükümetin yakın bir zamanda bazı canlandırma tedbirlerini devreye sokmaya zorlayacak" dedi ve "ABD ekonomisine ilişkin hayalkırıklığ da hisse senedi piyasalarındaki beklentileri olumsuz etkiledi" şeklinde görüş bildirdi.