Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yabancı yatırımcıların İspanyol tahvillerinden kaçınmasıyla, ülkenin önümüzdeki 6 ayda 35 milyar euro toplama yeteneği, yerli bankaların, hazine tahvili almaya ne kadar daha dayanabileceğine bağlı kalıyor.

19 Haziran'daki hazine ihalesinde 1 yıllık kağıtları yüzde 5 maliyetle satmasının ardından İspanya bugün de 2-, 3- ve 5- yıllık 2 milyar euro değerinde tahvil satmayı planlıyor. İspanya'nın 9 Haziran'da bankaları için 100 milyar euroyu bulabilecek kurtarmaya başvurmasının ardından 10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi 53 baz puan tırmandı ve dünü yüzde 6.744 seviyesinde kapadı.

Yabancı yatırımcıların İspanyol tahvillerinden uzaklaşmaya başlamasıyla, ülke bankalarının hazine tahvillerindeki varlığı, yılın ilk 4 ayında 70 milyar euro arttı. Avrupa kurtarma fonundan 100 milyar euroluk yardım almaya hazırlanan İspanyol bankalarının paralarının ve iştahının azalması, Hazine için risk oluşturuyor.

Bu duruma "yamyamlık" benzetmesi yapan Quantum Wealth Management'ın sabit gelirli menkul kıymetler müdürü Edward Thomas, limitlerini zorlayan ve yolun sonuna yaklaşan İspanyol bankalarının nereye kadar devam edebileceğini sorguladı.

İspanya Ekonomi Bakanlığı, ülkenin bu yıl satmayı planladığı tahvillerinin yüzde 58.8'ini sattığını açıkladı ve geriye 35 milyar euroluk Hazine tahvili kaldı.