Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarını değiştirmedi.

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75'te, gecelik faiz oranlarında: Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 5, borç verme faiz oranını yüzde 11,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11'de ve Geç Likidite Penceresi Faiz Oranlarında ise: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ise yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5'te bıraktı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiği belirtilerek, yılın ilk çeyreğinde iç talepte belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği vurgulandı. Banka, küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen ihracatın artış eğilimini korumakta olduğu ve bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyeceği, cari işlemler açığının ise kademeli olarak azalmaya devam edeceği tahmininde bulundu.

Enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarının Nisan Enflasyon Raporundaki varsayımlara kıyasla daha olumlu seyretmesinin enflasyon görünümünü iyileştirmekte olduğunu kaydeden Merkez Bankası, bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olmasının fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmekte olduğuna dikkat çekti. Banka, dolayısıyla, gerekli görülen günlerde Nisan ve Mayıs Kurul kararlarında ifade edilen ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğini kaydetti.


PPK'nın, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirttiğini vurgulayan Banka, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edileceğini, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağını belirtti.

Banka'dan yapılan açıklamada, "Ayrıca PPK, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların Döviz ve altın cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını uygun bulmuştur.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır." denildi.

-Fonlama tutarı 1 milyar TL ile 5 milyar TL arasında olacak-

Merkez Bankası, yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu’nun 21 Haziran 2012 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 19 Temmuz 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde fonlama tutarının 1 milyar TL ile 5 milyar TL arasında olmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Banka ayrıca, 22 Haziran – 19 Temmuz 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınırın her bir ihale için 5 milyar TL olarak belirlendiğini ve likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabileceğini kaydetti.