Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası Para Politikası (PPK) kararlarına ilişkin, ''Merkez Bankası kararları oldukça olumlu. Bu kararlarla bankalara yaklaşık 8 milyar TL civarında bir likidite sağlanmış olacak'' dedi.

Bürümcekçi, konuya ilişkin olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararların bankalarda bir rahatlama sağlayacağını söyledi.

Kararların olumlu olduğuna işaret eden Bürümcekçi, ''Bu kararlarla bankalara yaklaşık 8 milyar lira civarında bir likidite sağlanmış olacak'' dedi.

Merkez Bankası'nın kararlarını ''genişlemeci politika'' olarak gördüğünü belirten Bürümcekçi, ''TL'nin daha pahalı olduğu bir dönemde fonlama ve maliyet anlamında bir rahatlama yaratıyor. Bankacılık sektöründe likidite artacaktır. Merkez Bankası bankalara ortalama aylık 34 milyar lira gibi bir fonlama yapıyordu. Bu fonlama ihtiyacının temmuz ayına doğru 26 milyar lira seviyelerine ineceğini düşünüyorum'' dedi.

Bürümcekçi, bankaların daha önce munzam karşılık olarak gösterdikleri yaklaşık 8 milyar TL civarındaki likiditesi kendilerine kalacağını söyledi.

Haluk Bürümcekçi, küresel ekonomik göstergeler dikkate alındığında Merkez Bankası'nın kararlarının ''doğru kararlar'' olduğunu belirterek, ''Merkez Bankası yılın ilk yarısında oldukça sıkı bir para politikası uyguladı. Fonlama maliyetleri olukça yüksekti. Nisandan itibaren, daha iyi veriler gelmeye başladı. Petrol fiyatları düşüş gösterdi ve gıda fiyatları da iyi bir ilerleme seyrinde. Artık genel olarak Türkiye'de daha iyi bir görüntü var. Bu yüzden Merkez Bankası'nın biraz yumuşaması, genişlemeci olması oldukça doğal'' şeklinde konuştu.