Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kreditör ülkelerin Yunanistan konusunda yumuşamayarak, İspanyol bankalarının kurtarılması konusunda piyasa endişelerini göz ardı etmesiyle, Avrupalı maliye bakanları toplantısı, borç krizinin çözüm stratejileri konusunda görüş ayrılıklarına işaret etti.

Yunanistan'ın 240 milyar euroluk 2 kurtarma paketinin kreditörleri, Atina hükümetine bütçe açığı hedeflerini tutturmaları için daha uzun süre tanınabileceğine ilişkin hiçbir sinyal vermedi. İspanya bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için 100 milyar euroluk resmi kurtarma başvurusu yapmaya hazırlanırken, yetkililer, yatırımcıları İspanyol hazine tahvillerinden kaçırmadan yeniden sermayelendirme programının uygulanması yollarında anlaşmazlık yaşadı.

Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, Lüksemburg'daki Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından hâlen daha bu konu üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. İspanya'nın paket hazırlığının büyük önem taşımasından ötürü konu, 28-29 Haziran'daki zirvede masaya konulacak.

Yunanistan'ın borç krizinin başlangıcından bu yana 19.su olan zirvede, Euro Bölgesi'nin yeniden şekillendirilmesinin yolları görüşülecek. Almanya ve mali disiplinden yana olan komşuları, vergi mükelleflerine daha fazla yük bindirmek istemiyor.

Zirvenin öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Roma'da İtalya Başbakanı Mario Monti, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelecek. Roma'daki küçük zirve, Merkel'in, büyüme yanlısı cepheye karşı tek başına mücadele etmek zorunda kalacağını da gösteriyor.