Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya merkez bankası Bundesbank'ın Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) finans kuruluşlarının durumunun düzelmesine yardımcı olmaya yönelik planına muhalefeti, Mario Draghi'nin başkanlığındaki bankanın krizle mücadeleye yönelik çabalarına son darbe oldu.

İspanyol bankalarının, faaliyetlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları refinansman operasyonlarında kullanacakları teminatlar nedeniyle zorluk çekmeleri ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası, teminatlarda kullanılan menkul kıymetler için gereken kredi notu eşiğini düşüreceklerini ve bazı varlığa dayalı menkul kıymetler için yeterlililik gereklerini değitireceklerini açıkladı. Bu adım, sıkıntılı bankalara AMB likiditesine ulaşmada kolaylık sağlarken, merkez bankasının bilançosunda risk miktarının artmasına da neden olacak.

Bundesbank sözcüsü Michale Best, "Biz bunu eleştiriyoruz" dedi ve "Kabul etmemek zorunda olduğumuz birşeyi kabul etmeyeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Bu eleştiri, para birliğinin dağılmasına neden olabilecek borç krizini çözmek için mücadele eden Avrupalı yetkilileri bölen bir fay hattının altını çiziyor. Draghi'nin yetkilileri, kargaşanın ulaştığı son safhayı çözmeye yönelik politikaları biraraya getirmeye çabalarken, Alman politika yapıcılar, gelecekteki kayıpları muhtemelen vergi mükelleflerine yükleyecek ordodoks olmayan politikaları uygulamanın tehlikeleri üzerinde duruyor.

Londra'da Berenberg Bank başekonomisti Holger Schmieding, "Bu olağan bir oyun: Avrupa Merkez Bankası likidite sorununu çözmek için birşeyler yapmak zorunda ve Bundesbank bundan çok memnun değil" dedi ve "Bundesbank'ın eleştirileri Avrupa Merkez Bankası'nın yapmakta olduklarına tam ters değil, ancak yapılanların muhtemelen daha az etkili olmasına neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.