Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı hükümetlerle tahvil işlemleri yürüten finansal kuruluşlar, Yunanistan'ın yatırımcılara yeniden tahvil satmak için 5 yıl daha beklemek zorunda kalabilir.

Atina'daki yeni hükümet ve Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan'ın kemer sıkma programlarını gevşetebileceği sinyalleri, Avrupa'daki hazine tahvillerini satma yetkisi olan kurumları, ülkenin iknci kurtarma paketinin süresinin dolmasından önce piyasalara geri döneceğine ikna etmeyi başaramadı.

Bloomberg Haber'in anketine katılan 20 şirketin 3'ü, Yunanistan'ın yeniden tahvil çıkarmasının en azından 10 yıl alacağını, 10'u yatırımcıların 2017'den önce ülkeye borç vermeye yanaşmayacağını söylüyor. Ankete katılan kuruluşların yalnızca 5'i ülkenin 2015'te geri dönebileceğini düşünüyor. Medyan tahmin ise minimum sürenin 5 yıl olacağı yönünde bulunuyor.

Yunanistan'ın sorunlarının hâlâ çok fazla olduğunu söyleyen Citigroup Inc.'in stratejistlerinden Jamie Searle, ülkenin piyasalara geri dönmesinin uzun zaman alacağını öngördü.

Yunanistan en son Mart 2010'da, 10 yıllık tahvil faizlerinin, Almanya'nınkiler arasındaki farkın 443 baz puana tırmanmasından önce  tahvil satışı gerçekleştirdi.

22 Haziran'da Yunanistan'ın 10 yıllık tahvillerinin getirisi, Almanya'nınkinin yüzde 25.65 üzerinde seyrediyordu.