"Amerikan rüyası artık bir efsane"
-
Nobelli ekonomist Stiglitz, gelir dağılımındaki ayrışmadan ötürü, "Amerikan rüyasının" artık bir "efsane" olduğunu savundu
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki gelir farkındaki uçurumlara dikkat çeken Nobelli ekonomist Joseph Stiglitz, bu farkın, Amerikan rüyasını yok ederek bir efsaneye dönüştürdüğünü söyledi.
Stiglitz, Amerika'nın bir zamanlar "fırsatlar ülkesi" olarak düşünüldüğünü hatırlatarak, şimdi ise bir çocuğun yaşama şansının ebeveynlerinin gelirine bağlı olduğunu söyledi.
Financial Times gazetesindeki görüş makalesinde Stiglitz, bu durumun Avrupa ya da diğer sanayi ülkelerinden çok daha vahim boyutlarda olduğunun altını çizerek, "ABD, Amerikan rüyasını yaratmak için çok çalıştı. Ancak şimdi bu rüya bir efsane" ifadelerini kullandı.
Piyasaların oyunu kurallarına göre oynadığını, ancak sorunun zenginin çıkarlarını daha üstte tutan siyasi sistemde olduğunu savunan Stiglitz, finansal düzenlemelerin, paranın aşağıdan yukarıya doğru hareket ettiği, "yağmacı" kredilere ve aşırı kredi kartı kullanımına izin verdiğini söyledi. Stiglitz, iflas yasalarının da türevlere de öncelik tanıdığını hatırlattı.
Sermayenin yer değiştirebilir, ancak işçilerin öyle olmadığı bir düzene sahip olan küreselleşmenin kuralının, pazarlıkta da çok büyük asimetriye neden olduğunun altını çizen Stiglitz, "İşçiler ödün vermezse, şirketler ülkeden çıkmakla tehdit ediyor" dedi.
Nobelli ekonomist, Amerikalıların, daha hızlı büyümenin, gelir farklılıklarını artırdığı görüşüne kulak asmamasının gerektiğini, tarihin bunun tam da tersine işaret ettiğini söyledi ve 2. Dünya Savaşı sonrası ve 1980 dönemlerini örnek gösterdi.