Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderleri, etrafı kuşatılan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in krizi durdurmak için atılacak genişletilmiş adımlara rıza göstermesinin ardından, İspanyol bankalarına verilecek acil krediler için geri ödeme kurallarını esnetme ve İtalya için olası yardım için koşulları gevşetme konusunda anlaşmaya vardı.

13.5 saat süren topnatının ardından, Avrupalı liderler, İspanya'nın zor durumdaki bankalarına verilecek kriz kredilerinde, hükümetlerin tercihli kreditör statüsü istemeleri gerekliliğini ortadan kaldırdı ve Avrupa'nın tek bir bankacılık denetleme birimi kurmasının ardından, bankaların kurtarma fonlarından doğrudan yeniden sermayelendirilmesinin yolunu açtı.

Liderler ayrıca, yatırımcılar ve politika yapıcıların para birliğinin dağılacağı ve küresel ekonomiye risk oluşturacağı yönündeki endişelerini artıran borçlanma maliyetlerindeki yükselişin gerçekleştiği İspanya ve İtalya üzerindeki baskıları azaltmanın yollarını da görüştü. Bu ülkelerin, ekonomileri üzerindeki kontollerinden vazgeçmeden, kurtarma kredilerine girişleri sağlanacak.

Euro maliye bakanları grubuna da başkanlık eden Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, "İspanya ve İtalya'ya uygulanacak kısa vadeli tedbirler konusunda anlaşmaya vardık" dedi ve "Durumu sakinleştirmek için ihtiyaç duyulan müdahaleleri gerçekleştirmek için tüm seçenekleri açık tutmaya devam edeceğiz. Olası müdahalelerin ve tedbirlerin geniş bir yelpazesine sahibiz" şeklinde görüş bildirdi.