Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizinin çözümüne yönelik önlemlerde anlaşması ve ABD'den gelen verilerin konut piyasasını toparlanmaya başladığı sinyallerini vermesi, Asya paralarını destekledi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, AB Başkanı Herman Van Rompuy'un, İspanya'nın kurtarma kredisine ilişkin şartların gevşetildiğini duyurmasının ardından 3 haftanıın en büyük sıçramasını kaydetti. Avrupalı liderler aynı zamanda İspanya ve İtalya'nın tahvil faizlerini aşağı çekmenin yollarını da aramayı sürdürüyor. Hindistan başbakanı Manmohan Singh'in, yatırımcıların ülkeye duydukları güveni canlandırmaya öncelik verdiğini söylemesinin ardından Hint rupisi yeniden yükselişe geçti. Hint rupisi bu çeyrekte dolar karşısında yüzde 10 değer kaybederek Asya paralarındaki düşüşe öncülük etti.

Asya paralarındaki sıçramanın kısa vadeli bir tepki olduğunu söyleyen Kasikornbank Pcl'nin Bangkok'taki analistlerinden Amonthep Chawla, Avrupa'daki borç krizinin yeniden gündeme geleceğini ve yatırımcıların kaygılarının devam edeceğini öngördü.

Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.3 kazançla 114.57 puana çıktı ve bu çeyrekteki kayıplarını yüzde 2'ye çekti. Güney Kore wonu yüzde 0.6 güçlenerek 1,150.70 düzeyine, Filipin pezosu yüzde 0.4 değerlenerek 42.268'e ve Tayvan doları da yüzde 0.2 primle 29.885'e yükseldi. Hint rupisi yüzde 1.1 sıçrayarak 56.5638'den işlem gördü.