Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya tahvilleri, Euro Bölghesi liderlerinin, İspanya bankalarına verilecek acil krediler için geri ödeme kurallarını ve İtalya'ya potansiyel yardım için koşulları gevşeterek, borç krizin durdurma yolundaki adımlarını genişletmesi sonrası hızlı yükselişler gösterdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 17 üyeli Euro Bölgesi liderlerinin, hükümetlerin sorunlu İspanyol bankalarına verilecek kredilerde tercihli kreditör statüsü alması gerekliliğinden vazgeçilmesinin ardından bu yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bankaların ayrıca, hükümetler üzerinden değil, Avrupa kurtarma fonlarından doğrudan yeniden sermayelendirilmesine olanak sağlandı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki ayı aşkın sürenin en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Londra'da Lloyds Banking Group Plc piyasa strateji müdürü Charles Diebel, "Bunların tümü olumlu adımlar, ancak aynı zamanda uygulama konusunda çeşitli riskler var" dedi ve "Mevcut faiz seviyeleri dikkate alındığında, daha doğrudan destekler görmeye ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 40 baz puan ya da 0.4 yüzde puanu düşerek, Londra saati ile 07:45'te yüzde 6.55'e indi. Faiz böylelikle, 5 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli t fiyatı 2.635 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 26.35 euro yükselerek 95.135'e çıktı.

İtalya'nın 10 yıl vadeli kağıtlarında faiz, 31 baz puan gerileyerek yüzde 5.89'a indi. Bu kağıdın faizi seans içnde 33 puan kadar düşüş gösterdi.

10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi ise 12 baz puan sıçrayarak yüzde 1.64'e ulaştı. Bu kağıdın faizi, seans içinde 15 baz puan kadar yükseldi ve 11 Nisan'dan bu yana en hızlı yükselişini gösterdi.

Euro dolar karşısında yüzde 1.3 yükselerek 1.2592 dolara çıktı ve yen karşısında da yüzde 1.1 değer kazanarak 99.98 yen seviyesine geldi. Euro son bir yılda yüzde 6.8 değer kaybetti ve Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Döviz Endeksi'ndeki, İsviçre Frankından sonra, en kötü performans gösteren para biri oldu.

Bloomberg ave the European Federation of Financial Analysts Societies'in derlediği verilere göre, İspanyol tahvilleri bu yıl yatırımcısına yüzde 6.5 kaybettirdi. Alman tahvilleri ise yüzde 2.4 kazandırdı.