Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın bu yılın mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,3 artarak 13 milyar 168 milyon dolar, ithalatın yüzde 3,1 artarak 21 milyar 752 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, aynı dönemde dış ticaret açığının da yüzde 15,5 azalışla 10 milyar 164 milyon dolardan, 8 milyar 584 milyon dolara gerilediğini belirterek, ''İhracatımızdaki bu artışla orta vadeli programda belirlediğimiz 148,5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağız'' dedi.

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 12 aylık dış ticaret açığının 97,6 milyar dolara gerilediğini vurgulayarak, dış ticaret açığındaki düşüş eğilimin 7 aydır sürdüğünü, 12 aylık dış ticaret açığındaki azalışın enerji açığındaki yükselişe rağmen olumlu seyrinin devam ettiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,8'den yüzde 60,5'e yükseldiğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, 5 aylık ihracatın ortalama yüzde 11,3 oranında artarak 60 milyar 351 milyon dolara çıktığına da işaret ederek, şunları kaydetti:

''İhracat bu yılın mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,3 artarak 13 milyar 168 milyon dolar, ithalat yüzde 3,1 artarak 21 milyar 752 milyon dolar olarak gerçekleştiği. Aynı dönemde dış ticaret açığı da yüzde 15,5 azalışla 10 milyar 164 milyon dolardan, 8 milyar 584 milyon dolara geriledi. İhracatımızdaki bu artışla orta vadeli programda belirlediğimiz 148,5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağız.''

-Dış ticaret verisi açıklanmış 15 ülke içinde en yüksek ihracat artış oranı Türkiye'nin-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıklamasında, ''5 aylık dış ticaret verisi açıklanmış 15 ülke içinde, en yüksek ihracat artış oranı Türkiye'nin. Dış ticaret açığımızdaki olumlu seyir, sağlık turizmi, eğitim, bilişim ve film alanlarındaki hizmet sektörüne yönelik getirdiğimiz yeni desteklerle cari açığa daha güçlü yansıyacaktır'' ifadelerine yer verdi.

Bakan Çağlayan, dış ticarette yaşanan olumlu gelişmelerin Avrupa'da yaşanan ekonomik daralmaya rağmen devam ettiğini ifade ederek, pazar çeşitlendirmesine gidilmeseydi bugünkü noktada olunamayacağını, ihracatın AB ekonomik krizine rağmen 27 aydır kesintisiz yükseldiğini söyledi.

AB'nin ekonomik krizden çıkmak için aldığı önlemlerin Türkiye'nin ihracatı açısından önem arz ettiğine dikkat çeken Bakan Çağlayan, ''AB'den bugün yapılan açıklamaların özellikle yakın gelecek için olumlu gelişmelerin olabileceği sinyalini vermektedir. Bu da bizim açımızdan aşamalı olarak ihracat performansımızın AB bölgesine de tekrar yönelerek artabileceğini göstermektedir'' dedi.

İthalatta tüketim mallarının mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 gerilemesine dikkat çeken Çağlayan, ''İthalatın Ocak-Mayıs döneminin 2011 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 15 azalması önemli bir gelişmedir. Dış ticaretimizde yaşanan bu olumlu gelişmelerin yıl içinde devam etmesi durumunda cari açık meselesi problem olmaktan çıkacaktır. Ekonomi Bakanlığı olarak kısa vadede aldığımız önlemlerin yanı sıra uyguladığımız politika ve stratejiler orta ve uzun vadede cari açık sorununa çözüm olurken, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü artıracaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çağlayan, Pazartesi günü 2012 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağına işaret ederek, ''Dış ticarette yaşanan olumlu gelişmelerin sonrasında net ihracatın büyümeye katkısının güçlü geleceğini düşünüyorum. İnşallah ikinci çeyrekte de aynı trendi göreceğiz'' dedi.