Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, politika yapıcıların İspanyol bankalarına verilen krediler için geri ödeme kurallarını ve İtalya'ya olası yardımın koşullarını gevşetmeleri ve bölge ekonomisi için 149 milyar dolarlık büyüme planı hazırlamaları ile birlikte ralli yaptı.

Banco Santander SA, Brüksel zirvesine katılan liderlerin, hükümetlerinin İspanyol bankalarına verilecek kriz kredilerinde tercihli kreditör statüsü elde etme gerekliliğini kaldırmalarının ardından yüzde 2.9 değer kazandı ve banka hisselerine gelen alımlara öncülük etti. Actelion Ltd., Veletri adlı ilacın ABD tarafından onaylanmasının ardından yüzde 1.9 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.5 yükselerek, Londra saati ile 11:05'te 248.42 puana çıktı ve haftayı yüzde 0.7 kazançla kapatmaya yöneldi. Gösterge endeks bu ay, Yunanistan'da altı ay içinde yapılan ikinci seçimlerde koalisyon hükümetinin kurulmasının ülkenin eurodan çıkacağı endişelerini azaltması sonucu yüzde 3.6 yükseldi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.3 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Attica Wealth Management idari direktörü Theodore Krintas, "Avruıpa zirvesi İtalya ve İspanya'ya çok değerli bir şans verdi" dedi ve "Alınan kararlar, her iki ülkenin borçlanma maliyetlerini düşürme ihtiyacını doğrudan karşılıyor. Bu kararlar, tüm diğer bankacılığın birleştirilmesi konularına çok kısa bir süre içinde çözüm getirecek. Avrupa standartlarında, bu, hızlı bir hareket" değerlendirmesinde bulundu.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.7 yükselerek 2006 yılından bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştiren Stoxx 600 Endeksi , Haziran sonunda bitecek ikinci çeyrekte, İspanya'da tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş ve Yunanistan'daki siyasi anlaşmazlıklar dolayısıyla yüzde 5 kaybetti.