Piyasalar bankacıların peşinde
Farklı kıtalardan farklı merkez bankalarına ilişkin beklentiler umut veriyor
AVRUPA’DAN…
50 seviyesinde kabul edilen genişleme – daralma çizgisinin altında kalmasına rağmen beklentileri aşan öncü büyüme göstergeleri Avrupa’da olumlu karşılandı. Kuvvetsiz kalan bölgeler ise Avrupa MB’nin (ECB) piyasaya destek olacağına karar verdiler. Perşembe günü politika faizini % 1’den % 0.75’e indirmesi beklenen bankanın fazladan destekleyici tedbirler alıp almayacağı izlenecek. Euro / Dolar 1.26’yı zorlarken borsalar da alımlarına devam ettiler. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 1.45 yükselirken İngiltere FTSE 100 Endeksi % 1.25 artış kaydetti. Günün hareketli cephesi ise İspanyol bonoları oldu. İtalya 10 yıllıkları haber akışıyla ve liderlerin kararlarıyla gerilerken 10 yıllıkta % 5.73 bileşiğe indi. İspanya’da ise Finlandiya ve Hollanda’nın Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) ikincil piyasadan tahvil alımını engelleyecekleri haberleri üzerine satış yaşandı. Gün içinde alıcılı seyreden bonolar gün sonunda satıldılar ve bileşik faiz 10 yıllıkta % 6.375’e tırmandı. Bonolarda faiz ve fiyat ters şekilde hareket ediyorlar, fiyat düşerken bononun faizi artıyor.
AMERİKA’DAN EMTİAYA
ABD’de açıklanan ISM verisi 50 üzerinde beklenmesine rağmen daralmaya işaret edince fiyatlar önce negatif tepki verdiler. Bonolar güvenli liman talebiyle alımlara sahne olurken hisseler ise düştü. Günün devamında Avrupa’da atılan adımların etkili olabileceği ve FED’in zayıflayan ekonomik görünüme destek vereceği beklentisi de risk iştahına destek oldu. S&P 500 Endeksi % 0.25 artışla 1.365 puana yükselirken telekom hisseleri endeksleri taşıdı. Dolar Endeksi 81.83’e zayıflarken bud a emtiaya destek oluyor. Dün % 0.34 gerileyen S&P GSCI Emtia Endeksi bugün % 1’e yakın yukarıda. 24 ham maddeden oluşan endekste özellikle tarım emtiası talep görüyor. ABD’deki sıcak ve kurak havanın devam ediyor olması bir dahaki hasata ilişkin endişeleri körüklerken mısır, buğday ve soyada yükseliş devam ediyor. Mısır fiyatı yıl başından bu yana % 13.65 prim yapmış durumda. FED ve ECB’den tepki bekleyen değerli metal yatırımcıları fiyatları yukarı taşırken spot altın ons başına % 0.41 yukarıda, gümüşteki yükseliş % 1 düzeyinde. Dün kar realizasyonuna şahit olan petrol fiyatları bugün alışlara sahne olurken Brent petrol varil başına 98.23 dolardan işlem görüyor. ABD tipi ham petrol ise 84.44’te. Bakırda Çin MB (PBOC) beklentileri etkili oluyor ve yakın vade COMEX fiyatlarında % 1.6’lık artış görülüyor.
ASYA’DA ÇİN İZLENİYOR
Devlete bağlı bir gazetede çıkan yazıya dayanan işlemciler bankalara uygulanan rezerv karşılıklarda indirim beklemeye başladılar. Haziran başında politika faizinde hareket olabileceğini bildiren gazetenin haberinin bir gün sonrasında % 0.25’lik faiz indirimi gelmişti. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi % 0.4 yükselirken MSCI Asya Endeksi % 0.7 primli. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.21 artarken Dolar / Yen 79.75’te ve Yen değer kaybediyor. Japonya’da Nikkei 225 % 0.62 primli ve 9 bin puan geçilmiş durumda. Bölgede izlenen diğer bir merkez bankası ise Avustralya MB (RBA) oldu. Bu yıl 75 baz puanlık politika faizi indirimine giden banka bugün politika faizini % 3.5’te sabit bıraktı. Şu an uygun seviyede olduklarını belirten bankanın yılın kalanında kaldığı yerden devam edebileceği beklentisi hakim. Ülkenin doları ABD Doları karşısında % 0.19 primli. Borsa endeksi ASX 200 % 0.21 aşağıda.
YURT İÇİNDE EKONOMİ İZLENİYOR
İlk çeyrek büyüme verisi % 3.2 ile % 3‘lük tahmini aşan Türkiye’de ekonomistler tahminlerini yukarı yönde revize etmeye devam ediyorlar. Hisse senetlerinin değerlemelerine olumlu yansıyan bu yukarı yönde ayarlamalar dün ise realizasyona yenildiler. 62.500 direncini aşamayan bileşik endeks % 0.95 düşüşle 61.951 puana indi. Faiz cephesi ise merkez bankasının destekleyici olacağını tahmin etmeye devam etti ve bugün açıklanacak enflasyon rakamları öncesinde alımlar kuvvetlendi. Özellikle gösterge tahvil cephesinde gelen alımlar bileşik faizi % 8.44’e çekti. Dolar / TL güne 1.80’in üzerinden başlıyor, Euro / TL 2.2735’te ve Sepet Kur 2.0384’te. Haziran ayı tüketici enflasyonunun yıllıkta % 9.47’ye yükselmesi bekleniyor.
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü