İran'dan doğalgaz akışı başladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "İran'dan gelen doğalgaz akışı başladı, fiyat indirimiyle alakalı kendilerinden bir yeşil ışık almış değiliz, tahkim süreci de devam ediyor" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan gelen doğalgaz akışının başladığını bildirdi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile sohbet toplantısı yapan Bakan Yıldız, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldız, Türkiye-İran Doğalgaz Boru Hattı'nda meydana gelen patlama nedeniyle birkaç gündür kesik olan doğalgaz akışının tekrar başladığını söyledi. Söz konusu hattın kontrat miktarının günlük 29,6 milyon metreküp olduğunu belirten Yıldız, bu miktarın zaman zaman tamamının alındığını, zaman zaman da 20-22 milyon metreküp civarında gaz çekildiğini dile getirdi.
Dün açıklanan büyüme rakamlarını da değerlendiren Yıldız, ilk çeyrekte yüzde 3,2 büyüyen Türkiye'de en fazla büyüyen sektörlerden birinin de yüzde 8,4 ile enerji sektörü olduğunu, bunun da serbestleşen piyasaya bağlı olarak gerçekleştiğini söyledi.
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimine ayrı bir önem gösterdiklerini anlatan Yıldız, ikinci nükleer santralle ilgili 4 büyük ülkenin şirketleriyle görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Yıldız, ''İki nükleer santral inşaatının başlamış olması yaklaşık 45 milyar dolarlık bir girdi sağlayacak. Ayrıca yerli kömür kaynaklarımızın 17-18 bin Megavat enerji santraline dönüşmüş olması 25 milyar dolar getirecek, rüzgar santralleri de 15 milyar dolarlık bir girdi sağlayacak'' diye konuştu.
-İran'dan alınan doğalgaz hala pahalı
Bir basın mensubunun İran'dan alınan doğalgazın indirimi konusunda yol alınıp alınmadığını sorması üzerine Taner Yıldız, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 16-20 arasındaki kısmının İran'dan karşılandığını kaydetti.
İran'dan alınan doğalgaz fiyatının önceki yıllarda makul bir seviyede olduğunu, fakat son bir yıldan buna en pahalı doğalgazın İran'dan alındığını ifade eden Yıldız, ''Bu duru formülden kaynaklanan sonuç ise de telafi edilecek. Doğalgaz sözleşmelerinde taraflara müzakere etme hakkı veriliyor. Biz kendilerine bir çok kereler yazılı veya sözlü indirim istediğimizi ilettik. Henüz istenilen sonuca varılmış değil. Bugün itibariyle bizim fiyat indirimiyle alakalı kendilerinden bir yeşil ışık almış değiliz, tahkim süreci de devam ediyor'' dedi.
İran'dan alınan doğalgaz fiyatının uluslararası piyasaların üzerinde bir fiyat olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini vurgulayan Yıldız, ''Komşuluk ilişkilerimiz ve uluslararası piyasalara göre kabul edilemeyecek bir fiyat. O yüzden indirim talebiz haklı. İran'ın bu konuda anlayış göstereceğini düşünüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
-Suriye'ye verilen elektrik ve su
Suriye'ye yönelik olarak öngörülen yaptırımlar arasında su ve elektrik kesilmesinin gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Enerji Bakanı, Suriye üzerin'den Irak'a gönderilen suyun kesilmesinin gündemde olmadığını, halen Dicle ve Fırat üzerinden su akışının devam ettiğini dile getirdi.
Komşularla ilişkilerde gerginliğin tarafı olmayacaklarını sık sık dile getirdiklerini hatırlatan Yıldız, ''Son bir haftadır Suriye ile olan gelişmeler çok dikkat çekici ve sıra dışı gelişmelerdir. Türkiye elektrik ve diğer konularla alakalı gözden geçirme çalışmalarına başlamıştır'' dedi.
-TANAP Projesi
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin Nabucco'yu öldüren değil, tam tersi canlandıran bir proje haline geldiğini de kaydeden Taner Yıldız, TANAP'ta şu anda Türkiye'nin hissesinin yüzde 20'ler civarında olduğunu ve bu hisseyi kısa vadede artırmayı düşünmediklerini vurguladı.
Bir gazetecinin ''Nabucco projesi öldü diyebilir miyiz?'' şeklindeki sorusuna Yıldız, ''Bu kilit projelerin üzerinde bizatihi bulanan birisi olarak soruyorsanız Nabucco'nun Batı Nabucco olarak devam edeceğini düşünüyorum. TANAP Batı Nabucco ile berebare devam edecek'' dedi.
TANAP'ın Türk ekonomisine ciddi bir ivme getireceğini kaydeden Bakan Yıldız, TANAP'a yaklaşık 7 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını, yerli boru üreticilerinin boru üreteceğini, yerli müteahhitlerin çalışacağını, işçi, mühendis ve teknisyenlerin çalışacağını söyledi.
Bakan Yıldız, TANAP'a bir büyük ortak alınabileceğini veya tekliflerin değerlendirilebileceğini de vurguladı.
-Enerji ve çevre
Çevreye zarar verdiği gerekçesiyle bazı kesimler tarafından eleştirilen enerji yatırımları konusunu da değerlendiren Yıldız, ister ekolojik denge, ister farklı gerekçelerle olsun itirazların dikkate alınması gerektiğini söyledi.
''Fakat itirazların önemli bir kısmının da kalkınmaya olan itirazlar olduğunu belirtmem lazım'' diyen Yıldız, şunları söyledi:
''İyi niyetlerle de olsa yerli kaynaklarımızın üretimine karşı çıkan, tencere, tava çalan vatandaşlarımız olabiliyor. Bunlar bundan vazgeçseler Türkiye adına iyi bir iş yapmış olurlar diye düşünüyorum. Biz derli toplu hepsine bakan bir yapıyı kurduk. Türkiye'nin bütün değerleriyle beraber zenginleşmesini sağlayan bir yapı kurguladık. Bizler tabiat varlıklarımıza, kültür varlıklarımıza önem vereceğiz, SİT alanlarımızı koruyacağız, meralarımızı koruyacağız, bir yandan da tabii kaynaklarımıza değer vereceğiz. Zaman zaman bunların çatıştığı noktalar olabilir. O zaman bakacağız toprağın altı mı üstünden değerli, üstü mü altından değerli. Ona göre bu tercihi yapacağız. Her iş ideal olmayabilir, ama ideale en yakın olanı yapmaya çalışacağız. Yoksa ben de bilirim oturduğum yerden telefonla doğalgaz siparişi almayı. Bir taraftan kahvenizi içersiniz bir yandan da telefonla doğalgazı, petrolü sipariş edersiniz.
HES'leri, güneşi, rüzgarı tercih etmenin çevreden vazgeçildiği anlamına gelmediğini bilmek lazım. Linyitlerimiz çok kaliteli değil, oturup ağlayalım mı. Bunun da çözümü var, yüksek teknolojili kömür santralleri var onu uygulayacağız.''
Çevreye rağmen değil çevreyle beraber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile uyum içinde çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Yıldız, çevreyi kirlettikleri çok söylenen Muğla Yatağan'da diktikleri zeytin ağaçlarından 28 ton zeytin, 6,5 ton zeytinyağı elde ettiklerini kaydetti.
-BOTAŞ'ın elinde şişmiş stok var, doğalgaza indirim şu anda yok
Haziran ayı sonu itibariyle doğalgaza zam yapılmadığını, uluslararası piyasalardaki doğalgaz fiyatlarının da hala düşmediğini dile getiren Yıldız, ''Yurt dışındaki fiyatların düşmemiş olması tabii ki istemediğimiz bir durum. Bu bir miktar daha stok elimizde duracak demektir. Doğalgazda şu anda BOTAŞ'ta eksi fiyatlar söz konusu, BOTAŞ'ın elinde şişmiş stok var'' dedi.
Bakan yıldız doğalgaz ve elektrikte herhangi bir sıkıntı öngörmediklerini de dile getirdi.
-Gün ışığı önerisini Bakanlar Kurulu'na sundu
Gün ışığından daha fazla yararlanmasını öngören tasarının rafa kaldırılıp kaldırılmadığının sorulması üzerine Yıldız, tasarıyı Bakanlar Kurulu'na sevk ettiğini ve yakın bir zamanda da sunumunu yaptığını söyledi.
Tasarıyla ilgili ''mesai saatleri değişecek, cumartesi mesaisi gelecek'' şeklinde bir sürü yanlış yorumun yapıldığını kaydeden Enerji Bakanı, mesai saatleriyle ilgili bir değişiklik olmadığını, kendisinin Türkiye'de saat dilimine esas meridyenin Doğubeyazıt üzerinden geçen 45 derece meridyeni olmasını ve bunun da 12 ay boyunca kullanılmasını önerdiğini ifade etti. Yıldız, ''Karar verecek olan Bakanlar Kurulu'dur. Ben durumu enerji açısından arz ettim. Bu konuda bütün kurumların aynı noktada, aynı şeyleri düşünmesi söz konusu olmayabilir'' dedi.