Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA’DA  ECB

Avrupa MB (ECB) yarın toplanıyor ve ekonomistlerin beklentisi % 1 olan refinansman oranının / politika faizinin 0.25 puan düşürüleceği. Mevduat oranlarında da indirime gitmesi beklenen bankanın karardan 45 dakika sonra Başkan Draghi eliyle yapacağı konuşma yakından izlenecek. Olası bir uzun vadeli fonlama haberi ya da ikincil piyasadan tahvil alım program duymak isteyen yatırımcılar Euro / Dolar’ı aşağıda tutuyor ve son gelinen seviye 1.2592. Dün pozitif beklentilerle Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 % 1.01 yükseldi. İspanya ve İtalya gibi çevre ülke faizleri gerilerken Alman güvenli limanı tercih edilmedi. Daha önce kurtarma paketine başvurmak zorunda kalmış İrlanda Perşembe günü 3 aylık bono ihalesiyle piyasalara dönmüş olacak ve ihalenin büyüklüğü 500 milyon euro olacak. Ülke adına pozitif bir haber olarak kabu edilmekle beraber Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelere bu vadedeki fonlamayı hiç kesmemişlerdi. Bugün Avrupa genelinde hizmet PMI verileri izlenecek.

ABD’DE FED

ABD Merkez Bankası FED yıl sonuna kadar uzattığı Operation Twist’ten sonra yeniden beklentiler gündeminin baş sıralarına kuruldu. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam öncesinde bankanın yeni tur varlık alımına gideceği düşünülüyor. Bilançosunu 2.3 trilyon dolarlık bono alımı ile büyüten bankanın Başkanı Bernanke ise 17 Temmuz’da Kongre önünde ifade verecek ve son yaptığı açıklamalardan farklı vuruglar yapıp yapmayacağı takip edilecek. Dolar Endeksi 81.8’e yükselirken 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 1.6294’te. S&P 500 Endeksi dün bu beklentiler ve beklentileri aşan fabrika siparişleri verisiyle yükseldi. % 0.62 artış kaydeden endeks 1.374 puana çıktı. Vadeli işlemlerde ise % 0.02’lik artış yaşanıyor. ABD’de resmi tatil sebebiyle işlem yapılmayacak ancak endeks vadelileri işlem görecek.

ASYA’DA KONU HALA ÇİN

Politika faizini sabit bırakan Avustralya’da perakende satışlar da beklentileri aştı ve Avustralya Doları % 0.09 yukarıda. Asya para birimleri ise hafifçe kuvvetlenen dolar karşı aşağıdalar, 10 Asyalı paradan oluşan ADXY % 0.06 aşağıda. MSCI Asya ise 6. Günde de yükseliyor ve % 0.6 primli. Japonya’da alımlar yaşanırken Çin’de ise realizasyon hakim ve merkez bankasından zorunlu karşılıklardaki indirim beklentisi devam ediyor.

PETROL YILDIZLAŞTI

Cuma günü yarıyıl bilanço makyajı ve açılan risk iştahı sebebiyle % 9.5 yükselen petrol fiyatları dün de % 52e yakın prim yaptılar. ABD tipi ham petrol 87 doları aşarken Brent petrolde ise gelinen seviye 100.05 dolar. İran’ın füze denemeleri yapması ve Hürmüz Boğazı’nın kapatılması yönündeki İran Meclis’inde bir grubun önerisi gibi daha haberler de ham maddeye destek oluyor. Fiziki yatırımların rekor düzeye tırmandığı spot altında yükseliş devam ediyor. Ons başına 1.618 dolara yükselen deperli metale % 0.3 düşerek ons başına 28.18’e inen gümüş eşlik ediyor. Yıl başından bu yana biriktirdiği eksilerini telafi eden vadeli bakır ise realziasyona tabi oluyor, % 0.51 düşüşte. Bu yılın asıl yıldızları ise tarım emtiası olmaya devam ediyor. Kurak havanın devam ettiği ve bunun da ekinlere zarar vereceği spekülasyonu ile dün de yükselişler devam etti. Mısır, buğday ve soyada % 2.5’ten fazla yükselişler yaşandı.

YURT İÇİNDE ENFLASYON GÜNÜ AYDINLATTI

TCMB’nin daha önce açıkladığı şekilde sert şekilde düşen gıda fiyatları ve olumlu enerji fiyatları seyriyle düşen enflasyon yıllıkta % 8.87’ye yükselmesine rağmen % 9.47 olan beklentinin hayli altında kaldı. Olumsuz baz etkisi sebebiyle yükselen TÜFE aylık olarak Haziran’da - % 0.9 olarak kayıtlara geçti. Bir gün önceden bu hareketi satın alan faiz cephesi açıklamanın ardından ralliye devam etti ancak günün devamında gelen satışlarla 2 yıllık gösterge % 8.31 bileşikten günü tamamladı. Dolar/TL 1.80’in altında güne başlarken son seviye 1.7970. Sepet Kur ise 2.0296. Düşen faiz banka hisselerine yardımcı olurken risk iştahındaki artış da katkıda bulundu. Bankacılık Endeksi % 2.03 artış yaşarken sanayi hisseleri % 1.04 yükseldiler. Bileşik endeks ise % 1.24 artışla 62.721 seviyesine yükseldi.

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü