Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD, Avrupa ve dünyanın en büyük sanayi metalleri tüketicisi Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlamasının, boru ve kablolarda kullanılan metale yönelik talebi düşürebileceği endişeleri ile son yedi haftanın zirvesinden gevşedi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.1 yükselerek ton başına 7,732 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 12:25'te 7,738.75 dolara geldi. Metal dün 7,823 dolar ile 15 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.6 düşerek pound başına 3.5195 dolara geriledi.

Emtia grubu dün, ABD, Avrupa ve Çin merkez bankalarının ekonomilerini desteklemek için para politikalarını gevşeteceği beklentisi ile, enerji sektörünün öncülüğünde, son beş haftanın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de bu hafta başında açıklanan ISM imalat sanayi endeksi, yaklaşık üç yıldır ilk kez daralmayı işaret etti.

National Australia Bank Ltd. analistlerinden Rob Brooker ve James Glenn, günlük bilgiendirme notunda, "Küresel büyüme görünümüne yönelik endişeler, Haziran ayı için açıklanan PMI verilerindeki olumsuz seyir ile birlikte daha da arttı ve bu durum emtia grubunun büyüme görünümüne bazı aşağı riskler getirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de, 1 Temmuz'da açıklanan resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayında 50.2 seviyesinde çıktı ve ikinci ay üst üste daha yavaş bir genişlemeyi işaret etti. Öte yandan, HSBC ve Markit tarafından 2 Temmuz'da açıklanan imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi ise 48.2'ye düşerek sekizinci ay üst üste daralmayı işaret etmiş ve Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine inmişti. Bakır fiyatları Haziran sonunda biten üç aylık dönemde yüzde 9 düştü ve böylelikle, son üç çeyrekte ilk kez aşağı yönde hareket etti.