Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de fabrika siparişlerinin beklentinin üzerinde gelmesinin küresel ekonominin yavaşladığına ilişkin endişeleri gevşetmesiyle Asya paraları değer kazandı.

Fabrika siparişlerinin 3 aydan bu yana ilk kez yükselmesinin ardından Filipinpezosu 4 ayılın zirvesine, won da 2 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. 62 ekonomistin 51'inin faiz indirimi öngördüğü Avrupa Merkez Bankası toplantısının öncesinde Asya Borsaları 6. gününde de yükseldi. Şanghay Securities News'in Çin Banka Birliği'nin raporuna dayandırdığı haberine göre, Çin, 2012'de 3 kez daha munzam karşılıkları indirebilir.

ABD'de fabrika siparişlerinin beklenenden iyi geldiğini belirten Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın ekonomistlerinden Vishnu Varathan, piyasaların daha fazla teşvik beklentisiyle yükseldiğini söyledi.

Won, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1,134.55 seviyesine çıkarken, Tayvan doları da yüzde 0.2 primle 29.832'ye yükseldi. Tayland bahtı yüzde 0.2 güçlenerek 31.43'ten işlem gördü. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, dün son 7 haftanın en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından bugün yatay seyir izledi.

Dünyanın en büyük ekonomisindeki fabrika siparişleri Mayıs'ta yüzde 0.7 artış kaydetti. Bloomberg Haber'in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi fabrika siparişlerinin yüzde 0.1 yükseleceği yönündeydi.

Uluslararası Para Fonu Yönetici Direktörü Christine Lagarde, ekonominin kötülemesi halinde daha fazla teşvik gerekebileceğini söyledi.