Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yarın çok sınırlı bir ekonomik kazanım için çok büyük adım atmak durumunda kalabilir.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler AMB'nin hem politika faizini yüzde 1'den yüzde 0.75'e çekmesini, hem de mevduat faizini sıfıra düşürmesini bekliyor. Ancak bazı ekonomistler bu hamlenin resesyona sürüklenen ekonominin desteklenmesine çok az katkı sağlayacağını ve AMB'nin alışılmış politika silahlarını kullanmasının ardından ne yapabileceği spekülasyonlarını tetikleyebileceğini düşünüyor.

Bunun güçlü bir hamle olduğunu ve AMB'yi bilinmeyen bir bölgeye sürükleyeceğini söyleyen Barclays Capital'ın baş Avrupa ekonomisti Julian Callow, işsizliğin artması ve ekonominin toparlanma sinyallerinin azalmasıyla, güçlü bir para politikası hamlesi gerektiğini; ancak tek başına faiz indiriminin resesyonu sonlandıramayacağını belirtti.

Euro Bölgesi'ndeki 5 ülkenin kurtarılmasına yol açan borç krizi kıtanın büyümesini yavaşlatarak, küresel ekonomik görünüme zarar veriyor. AMB'nin faiz indiri talepleri desteklemese de, sorunlu bankaların borçlanma maliyetlerini azaltması ve Euro Bölgesi'ne duyulan güveni artırması bekleniyor.