Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinden kurtulmaya çalışan Euro Bölgesi'ndeki yaşlanan nüfus, büyüme planlarını suya düşürüyor.

İtalya Başbakanı Mario Monti ve İspanya ve Fransa'daki meslektaşları ekonomik büyümeyi destekleyici önlemleri savunurken, İtalya'nın yapısal bağımlılık oranı yüzde 50'yi aşıyor. Bu da, ülkenin çalışan nüfusunun, toplam nüfusun yarısından az olduğunu gösteriyor. İtalyan hükümeti bu oranın 2030'da yüzde 63'e, 2065 itibariyle yüzde 83'e çıkmasını bekliyor.

Yaşlanma ve işgücündeki azalma, işsizlik oranının rekor yüksek seviyelerde seyrettiği bölgedeki bütçe sıkıntılarına yenilerini ekliyor. Yardım programlarının denetimi olmadan, vergi kazançları azalan, sağlık sektörü borçları artan ve fonlayamadığı emeklilik maaşlarına sahip olan hükümetlerin bütçelerini dengelenmesi zorlanıyor. İspanya, Portekiz ve Yunanistan'daki uzun vadeli tahviller de kısa vadelilerine kıyasla düşük performans sergiliyor.

Hiç yoktan büyüme yaratılamayacağına ve Euro Bölgesi'ndeki nüfus trendinin büyümeyi sürükleyecek düzeyde olmadığına dikkat çeken Auvest Capital Management Ltd.'ın CEO'su Humayun Shahryar, bölgenin uzun yıllar para birliği avantajından kaynaklanan düşük faizlerler desteklendiğini, ancak şu an bunun geçerli olmadığını ve çalışan nüfustaki küçülmenin sorun yarattığını söyledi.