Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Almanya'da hizmet sektörü göstergesinin geçen ay beklenmedik bir şekilde daralmasından olumsuz etkileniyor. Avrupa hisse sentleri son iki ayın zirvesinden gevşerken, metal fiyatları aşağı yönde hareket etti. Euro ise, Avrupa Merkez Bankası'nın yarınki toplantısında politika faizini rekor düşük seviyeye indireceği beklentisi ile değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:00'de yüzde 0.3 aşağıda seyrederken, Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.2582 dolara indi. İspanyol tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyeti (CDS'ler) son dört günde ilk kez yükseldi. Bakır yüzde 0.9 düşerken, Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 0.5 geriledi.

Almanya'da hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Londra merkezli Markit Economics'e göre, Mayıs ayındaki seviyesi olan 50.3'ten Haziran ayında 49.9'a geriledi. Öte yandan, Euro Bölgesi hizmet ve imalat sanayi üretimi göstergesi beşinci ay üst üste daralırken, Çin'de hizmet sektörü son 10 ayın en yavaş genişlemesini gösterdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, Bloomberg News'un anketine katılan 21 ekonmistin tahmin medyanına göre, politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0.75'e çekmesi bekleniyor.

Londra'da National Australia Bank Ltd. piyasalar stratejisti Gavin Friend, "Yavaş büyüme dinamikleri ve belirsizlik, euro üzerinde baskı oluşturuyor" dedi ve "Avrupa Merkez Bankası yarın muhtemelen faiz düşürecek ve Draghi, gevşeme politikasının yolda olduğu işaretini verdi. Euro, diğer para birimlerinin daha da ralli yapması ile birlikte, muhtemelen geride kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Para fonu (IMF) dün ABD ekonomisi için büyüme tahminini aşağı çekti ve Fed'in para politikasını daha da gevşetme ihtiyacı duyabileceğini kaydetti.