Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın Bej Kitabı'ndan modellenen Çin'in yeni anketi, resmi rakamların, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin, 2. çeyrekte toparlanmaya başladığına işaret eden özel sektör verilerinin gerisinde kaldığını gösteriyor.

Yaklaşık 2 bin şirket yöneticisi ve bankacının görüşleri alınarak hazırlanan Çin'in Bej kitabı, perakende satışlar ve imalatın güçlendiğini, emlak satışlarının ise arttığına işaret ediyor. Anket, New York'taki CBB International LLC tarafından yapıldı.

Rapor, her 5 perakendeciden dördünün önümüzdeki 6 ayda satışlarının artmasını beklediğini gösteriyor. İlk çeyrekteki orandan ilerlemeye işaret eden bu veri, hükümetin, Mayıs'ta 2006'dan bu yana en zayıf satış büyümesine işaret eden verileriyle de ters düşüyor. Kredi kullanımında artış bekleyen bankalar ve şirketlerin yüzde 46'sının borçlanmayı düşünmesi, kredi taleplerinde de istikrarlı bir artışın sinyalini veriyor.

Bu rakamların mevcut karamsar senaryolardan farklı olduğuna dikkat çeken CBB Başkanı Leland R. Miller ve Craig charney, resmi rakamların büyük ihtimalle birkaç ay geride olduğunu, ilerleyen aylarda bu gelişmeleri yansıtabileceğini söyledi.

Çin'in Bej kitabı, ülkenin 2008'den bu yana gördüğü en sert yavaşlamayı önlemek için aldığı önlemlerin, Avrupa'daki borç krizinin ihracatı azaltmasına rağmen, büyümeyi destekliyor olabileceğini gösteriyor.

Çinli yetkililer geçtiğimiz ay 3 yıldan bu yana ilk kez politika faizi, Kasım'dan bu yana da 3 kez munzam karşılık oranını indirdi.