Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Irak Petrol Bakanlığı, merkezi hükümetin ve bakanlığın izni olmadan Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi ile petrol sözleşmeleri imzalayacak şirketlere yaptırımlar uygulayacağını belirtti.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, AA muhabirinin Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin ''Amerikan Exxon Mobil şirketiyle imzaladığı anlaşmaların benzerini çok yakın zamanda başka uluslararası şirketlerle de imzalayacağız'' yönündeki sözünü hatırlatması üzerine, merkezi hükümet ve Irak Petrol Bakanlığı dışında imzalanan her tür sözleşmeyi yasal saymayacaklarını, bu sözleşmeler karşısında Irak Hükümeti ve Irak Petrol Bakanlığı'nın tutumunun açık olduğunu söyledi.

Cihad, ''Bu sözleşmeleri imzalayan şirketlere yaptırımlar uygulanacak, bu şirketler boykot edilecek. Bu siyaset biliniyor. Petrol Bakanlığı, bunu daha önce açıkladı. Irak Milli Meclisi'nin, anayasanın petrolle ilgili konularda değişik şekillerde yorumlanmasına son verilmesi için ciddi tutum sergilemesi lazım'' ifadelerini kullandı.

Bölgesel Kürt Yönetimi ile daha önce petrolle ilgili sözleşme imzalayan Exxon Mobil'e ne tür yaptırımlar uygulandığının sorulması üzerine Cihad, Exxon Mobil'in Petrol Bakanlığı'na gönderdiği mektupta, Kürt bölgesinde imzaladıkları sözleşmeleri dondurduğunu ve bunun tekit edildiğini belirterek, Irak'taki petrol ve gaz yataklarının geliştirme çalışmaları çerçevesinde açılan 4. ihaleye Exxon Mobil'in alınmadığını kaydetti.

Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında 2011'in sonlarından bu yana yaşanan sorunların başında bölgesel yönetimin imzaladığı petrol sözleşmeleri geliyor. Bağdat hükümeti bu sözleşmeleri gayriresmi kabul ederken, bölgesel yönetim Irak anayasasının kendilerine sözleşme yapma hakkı verdiğini iddia ediyor. Bölgesel yönetim, son dönemde yabancı şirketlerle 40'a yakın petrol sözleşmesi imzalamıştı. Bunların arasındaki Amerikan Exxon Mobil şirketiyle imzalanan 6 sözleşme, Bağdat hükümeti ile sorun yaşanmasına neden olmuştu.

 

AA