Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Barclays Plc'teki CEO'luk görevinden istifa eden Robert Diamond, diğer bankaları borçlanma yetenekleri konusunda piyasayı yanıltmakla ve regülatörleri de buna göz yummakla itham etti.

Barclays'in Libor ayarlamasından ötürü verilen 290 milyon sterlinlik (445 milyon dolar) cezayı ödemekte anlaşmasının ardından mahkeme önüne çıkan Diamond, Barclays'in rakiplerinin düşük kotasyon verdikleri konusunda regülatörleri birçok kez uyardığını söyledi. Yetkililer ise Diamond'a, Libor oranını manipüle eden kendi bankasının hatalarını neden daha önce ortaya çıkarmadığını söyledi.

İngiltere Parlamentosu'ndaki hazine komitesine 3 saat boyunca ifade veren Diamond, durumun yalnızca Barclays'ten ibaret olmadığını söyledi. 2007 ve 2008'de 3 aylık Libor kotasyonu veren 16 banka arasında en yüksek teklifi Barclays'in verdiğini söyleyen Diamond'ın, Barclays'in her zaman neden neden her zaman daha yüksek kotasyon verdiğinin sorulduğunu ve bankanın bu sorulara "gerçek borçlanma oranlarını raporladıklarını" ifade ederek cevap verdiğini belirtti.

Diamond'ın açıklamaları, 360 trilyon dolarlık küresel varlığın gösterge faizi olan Libor'un artık bankaların gerçek borçlanma maliyetlerini yansıtmadığına ilişkin endişeleri bir kez daha dikkat çekti. Regülatörler geçtiğimiz hafta Barclays'in kar amacıyla gösterge faizi manipüle etmek ve kriz dönemindeki borçlanma sıkıntısını gizlemekten suçlu bulundu.