Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ekonomik verilerin Avrupa'da daralmanın daha da kötüleşebileceğini işaret etmesinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri son sekiz haftanın en yüksek seviyesinden gevşerken, Avustralya doları değer kaybetti ve petrol fiyatları düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:58'de yüzde 0.5 aşağıda seyrederken, Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 geriledi. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya Doları 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında düştü ve petrol fiyatları, dün tatil nedeniyle piyasaların kapalı olduğu New York'ta yüzde 0.8 kaybetti. ABD Hazine tahvilleri, bugün Haziran ayında istihdam artışında yavaşlama olduğunu göstermesi beklenen veri öncesi değer kazandı. Filipin pesosu, Standard & Poor’s'un not artırımı sonrası son dört yılın zirvesine doğru hareketlendi.

Küresel ekonomide görünümün kötüleşmesi, merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için adım atacakları spekülasyonunu güçlendiriyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, finansal istikrarı sağlamak için bankanın para politikasını kullanacağını söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugünkü toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'e indirmesi beklenirken, İngiltere Merkez Bankası'nın varlık alım programını 50 milyar sterlin artırması öngörülüyor.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Asset Management Co. kıdemli analisti Kiyoshi Ishigane, "Tüm merkez bankalarında ortak olan durum, ihtiyaç duyulduğunda, para politikasını daha da gevşetmeye hazır olmaları" dedi ve "Yatırımcılar önemli gelişmeler öncesinde büyük çaplı hareket yapmak istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.