Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin, büyümeyi yavaşlattığı sinyallerine bir yenisini daha ekleyeceği tahmin tahmin edilen Almanya'da açıklanacak olan fabrika verilerinin öncesinde euro, dünkü kaybını bugün de devam ettirdi.

Bloomberg anketine göre Avrupa Merkez Bankası bugün Euro Bölgesi ekonomisini desteklemek üzere politika faizinde indirime gidecek. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın varlık alım programını genişleteceği spekülasyonuyla 3 gündür süren düşüşünü devam ettirdi. Asya Borsalarının düşmesiyle kayıplarını telafi etmesinin öncesinde yen, dolar karşısında 1 haftanın en düşüğüne geriledi.

Euronun baskı altında olduğunu ve bunu sürdüreceğini söyleyen Rochford Capital'ın direktörlerinden Derek Mum ford, Almanya'nın çok büyük bir piyasa olduğunu ve o da yavaşlarsa, küresel büyümenin ve güvenin daha da azalacağını belirtti.

Dün dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybeden euro bugün 1.2526'dan işlem görüyor. Euro, yen karşısında yüzde 0.5 zayıflamasının ardından yüzde 0.1 kayıpla 99.99 yene geriledi. Yen, dolar karşısındaki sıçramasının öncesinde 80.10 düzeyinden 25 Haziran'dan bu yana en düşüğüne işaret etti. Sterlin son 3 günde dolara karşı yüzde 0.8 gerilemesinin ardından bugün 1.5591'den işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi 6 gün devam eden rallisini bugünkü yüzde 0.5'lik düşüşle sonlandırdı. Amerikan borsaları dün kapalıydı.

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'da fabrika siparişlerinin Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 6 düşüşe işaret etmesi bekleniyor. Siparişler Nisan'da da yüzde 3.8 gerilemişti.