Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinin denetçileri AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin temsilcilerinden oluşan troyka heyeti Atina'da görüşmelerine başladı.

6 Mayıs seçimleri sonrasında hükümet oluşturulamaması nedeniyle 17 Haziran'da tekrarlanan genel seçimlerle kaybedilen uzun sürenin ardından, Yunanistan maliyesinin durumunu görmek ve yeni hükümetin politikaları hakkında bilgi almak üzere Atina'da bulunan troyka heyeti, ilk olarak, bugün yemin ederek göreve resmen başlayan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras ile görüştü.

Heyet daha sonra başbakanlığa geçerek Başbakan Antonis Samaras ile bir görüşme yaptı.

İlgili bakanlıkların ardından Yunanistan'da kurulan üç partili koalisyon hükümetinin diğer ortakları PASOK ve Demokratik Sol (DİMAR) partilerinin liderleri ile de görüşecek olan heyetin Cumartesi günü ülkeden ayrılması bekleniyor.

Görüşmelerin ilk turunda yeni hükümet yetkilileri ile tanışacak, mali programın uygulanması ve mali açığın kapatılması üzerinde duracak olan heyetin vergi toplama, kamu reformları ile özelleştirmelerdeki gecikmelere odaklanacağı belirtiliyor.

Öte yandan Yunanistan'daki koalisyon hükümeti, AB ve IMF ile yapılan kurtarma anlaşmasına bağlı olduklarını vurgulayarak, anlaşmanın bazı ağır şartlarında değişiklikler yapmak istiyor. Görüşmelerin ikinci turunu bu konuların oluşturması bekleniyor.

Büyümeyi ve istihdam yaratmayı hedefleyen hükümet artan işsizliğe işaret ederek, kamuda işten çıkarmaları durdurmak ve vergi ödemelerinde kolaylık getirmeyi talep ediyor.

Troyka yıl sonuna kadar 15 bin kamu çalışanının işten çıkarılmasını istemişti.