Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de şirketler Haziran ayında beklenenden daha fazla kişiye iş sağladı ve bu durum, istihdam piyasasının kötüleşmekte olduğu endişelerinin azalmasına neden olabilir.

Roseland, New Jersey merkezli ADP Employer Services tarafından açıklanan verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamı Haziran ayında 176,000 arttı. istihdam Mayıs ayında revize rakamla 136,000 artış göstermişti. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 100,000 artması bekleniyordu.

ABD'de ie almalardaki artışın devam etmesi, dünyanın en büyük ekonomisinin yüzde 70'ini kapsayan tüketici harcamalarında güçlenme için ihtiyaç duyulan ücret artışlarına destek sağlayacak. Yarın ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacak olan özel sektör istihdam verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Haziran ayında hızlanması ve işsizlik oranının ise yüzde 8.2'de kalması bekleniyor.

New York'ta Renaissance Macro Research LLC ABD ekonomisi müdürü Neil Dutta, "Güçlü bir istihdam verisi, ekonominin potansiyelinde büyümesi ile uyumlu" dedi ve "Yatırımcıların tedirgin olmasından dolayı hisse senedi piyasalarında şimdilerde görülen krıılganlık nedeniyle, yukarı yönlü bir sürpriz ödüllendirilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 35 ekonomistin istihdam artışı tahmini 50,000 ile 150,000 arasınd değişti. Mayıs ayı verisi ise 133,000'den 136,000'e revize edildi. Çalışma Bakanlığı verilerine göre ise istihdam Mayıs ayında 82,000 artmıştı.