Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Daha az sayıda Amerikalı geçen hafta, ilk kez işsizlik maaşından yararlanmak için başvuruda bulundu. Bu veri, istihdam piyasasının kötüleşmekte olduğu yolundaki endişelerin hafiflemesine neden oldu.

İşsizlik başvuruları, 30 Haziran'da biten haftada, 14,000 düşerek 374,000'e indi ve Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, işsizlik başvurularının 385,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. ABD Çalışma Bakanlığı sözcüsü, verilerde olağandışı bir şey olmadığını açıkladı.

Şirketlerin, ekonomik görünüme ilişkin güvenlerinin daha da artması ile birlikte, işten çıkarmaları azaltması, istihdam artışının daha da hızlanmasının yolunu açıyor. Yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin, Haziran ayında 90,000 artması bekleniyor. Bu verinin beklenene paralel çıkması durumunda, ABD'de istihdam, yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğin yarısı hızda artı göstermiş olacak.

Londra'da Standard Chartered Bank kıdemli ABD ekonomisti David Semmens, veri öncesi yaptığı açıklamada, "İşsizlik başvuruları verisine bakıldığında, istihdam piyasasında aşağı yönlü riskler görmek çok zor" dedi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin işsizlik başvuruları tahminleri 371,000 ile 400,000 arasındaydı. Önceki haftanın verisi ise 386,000'den 388,000'e revize edildi.

Çalışma Bakanlığı sözcüsü, otomobil fabrikalarının yılın bu döneminde, yeni model yılı için donanımlarını yenilemeleri nedeniyle işsizlik başvurularının genelde arttığını, ancak bu kez böyle bir etkinin görülmediğini kaydetti.