Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bugünkü faiz toplantısının ardından, Frankfurt'ta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Draghi, Euro Bölgesi'nde büyümenin zayıf seyrettiğini ve zayıf kalmayı sürdüreceğini kaydederek, "Artan işsizlik oranı belirsizliklerin artmasına neden oluyor. Enflasyon bu yıl yüzde 2'nin altına gerileyecek. 2013 yılında azalmayı sürdürecek" dedi.

Orta vadede enflasyon risklerimi dengeli kalmayı sürdüreceğini kaydeden Draghi, parasal genişlemenin hızının yavaş seyrettiğine dikkat çekti. Draghi, "Özel sektöre verilen krediler Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 0.4 geriledi. Kredi hacmindeki zayıflama riskten uzak durulduğunun bir göstergesi" dedi.

Bankalara yönelik de değerlendirmelerde bulunan Draghi, "Avrupa bankaları sermaye yapısını güçlendirmek durumunda. AB genelinde yapısal reformların hızlandırılması gerekiyor. Liderler zirvesinde alınan karar, mali reformlar için zemin oluşturdu. Avrupa Kurtarma Fonu ve EFSF'ye yardımcı olmaya hazırız" şeklinde görüş bildirdi.

Faiz kararları için önceden alınmış bir tavırlarının olmadığını kaydeden Draghi, "Artan belirsizlikler Avrupa genelinde güvenin zayıflamasına neden oldu. Kredi hacmi genişlemesi zayıf ve zayıf kalmayı sürdürecek. Yapılan uzun vadeli fonlamanın sonuçlarını görmek zaman alacak. Kredi hacminin zayıflamasında ulusal koşullar etkili oluyor" dedi.

-"Ekonomik görünümde aşağı yönlü riskler arttı"-

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, politika faizlerinin düşürülmesinin diğer etkilerinin olduğunu kaydederek, "Politika faizlerinde yapılan indirim, fonlama maliyetlerini etkiler" değerlendirmesinde bulundu. Diğer ülkelerin merkez bankaları ile herhangi bir koordineli hareketin olmadığını vurgulayan Draghi, ekonomideki zayıflığa da dikkat çekti. Draghi, "Ekonomik görünümde aşağı yönlü risklerin arttığı görülüyor. Enflasyon 2013'ten önce yüzde 2'nin altına gerileyebilir. Avrupa ülkelerinde herhangi bir deflasyon riski görmüyoruz" dedi.

-"Banka denetimi konusunu görüşmeye başladık"-

Bankaları desteklemeye yönelik adımları da değerlendiren Draghi, "Teminak koşullarını hafifleterek, daha fazla bankanın katılımını hedefliyoruz. Reel ekonominin güçlendirilmesi için kredi koşullarını hafiflettik. Avrupa bankalarının bilannçolarında risklerin düşük tutulmasını hedefliyoruz. Banka denetimiyle ilgili görevlerin para politikasından ayrılması zorunlu. Banka denetimi için ulusal banka denetçiletiyle birlikte çalışacağız. Banka denetimi konusunda bugün görüşmeler yapmaya başladık" şeklinde görüş bildirdi.

İrlanda konusunda da görüşlerini açıklayan Başkan Draghi, "İrlanda yapısal reformlarla herkesin tahmin ettiğinden hızlı toparlandı. İrlanda'nın piyasadan borçlanması başarı hikayesi niteliğinde. Piyasa koşulları bir ay öncesine göre daha iyi durumda" dedi.

Politika faizini düşürme kararının görüşbirliği ile alındığını kaydeden Draghi, "Kararın görüşbirliği ile alınması, faiz kararının etkisini güçlendirecek. AMB Yönetim Kurulu'nda görüş ayrılığı yok" dedi.

Son çeyrekten itibaren ılımlı bir toparlanma görüldüğünü söyleyen Draghi, nominal faizlerin çok düşük ve reel faizlerin negatif olduğuna dikkat çekti. Portekiz ekonomisini de değerlendiren Draghi, "Portekiz ekonomisinin performansını görmek için zamana ihtiyaç var. Bazı ülkelerin fonlama imkanları, diğerlerine göre fazla. Teminat koşulları AB içinde ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Uygun koşullardaki tüm bankalar için fonlama imkanlarımız var. Teminatla ilgili yasal altyapının değiştirilmesi gerekiyor" dedi.

-"Liderler zirvesi olumlu karşılandı"

Libor ile ilgili yapılması gereken daha çok şey olduğunu söyleyen Draghi, "Euro Bölgesi ülkelerinden para çıkışı işaretleri görmüyoruz. AB liderleri parasal birliğin istikrarı konusunda niyetlerini gösterdi. AB liderler zirvesi piyasalar tarafından son derece olumlu karşılandı.

AMB'nin görevlerinin, çalışanlar için günden güne daha da zorlaştığına dikkat çeken Draghi, "EFSF ve ESM tahvil alımları esnek ve etkin olmalı" dedi.